Komentara: 2
Pregleda: 1359

Akcija doniranja krvi - „Humani Božić“ u subotu u Crvenom krstu

15.12.2023. u 09:15h
Izvor: Subotica.com
Pod sloganom „Budi i ti nečiji Deda Mraz – daruj krv i spasi život“ u subotu u prostorijama Crvenog krsta Subotice održaće se tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi „Humani Božić“.
Akcija doniranja krvi - „Humani Božić“ u subotu u Crvenom krstu

Tradicionalna akcija, 21. po redu, trajaće od 8 do 11 časova. Dobrovoljni davalac krvi može da bude svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina, a pre dolaska na akciju građani treba da pojedu lagani obrok i da se hidriraju čajem ili vodom.

 - Pozivamo sve naše građane koji se osećaju zdravo da predstojeće praznike učine humanim i pomognu svima onima kojima je krv neophodna. Tokom godine održali smo oko 60 akcija, na svakoj bude od 20 do 30 davalaca, dok na velikim akcijama kojih ima četiri godišnje bude oko 50 dobrovoljnih davalaca. Subotičani su dosta revnosni, odazivaju se na akcije ali krvi nikada nije dovoljno, zato je potreban kontinuitet i zato pozivamo mlade da postanu davaoci, jer tako čine dobro i sebi i drugima – ističe Nevena Lukić, saradnik u Crvenom krstu Subotice.

Akcija doniranja krvi - „Humani Božić“ u subotu u Crvenom krstu

Akcija se održava u saradnji sa Službom za tranfuziju krvi Opšte bolnice Subotica, Zavodom za javno zdravlje i Dom zdravlja koji su je podržali preventivnim lekarskim pregledima, udurženje “Pčela” koje je doniralo med. Kao i ranije decu dobrovoljnih davalaca zabaviće Deda Mraz koji će ih obradovati poklonima.

Ove godine u akciji učestvuju i mladi volonteri koji su prošli obuku za motivatore u dobrovoljnom davalaštvu krvi, koji obilaze škole i ustanove i govore o značaju davanja ove dragocene tečnosti. Ove godine oni su kreirali slogan i plakat.

Volonteri: "Nema veće sreće nego usrećiti onog kome je pomoć potrebna"

 - Dugo sam želela da prođem obuku za motivatore kako bih ljudima pokazala šta davanje krvi može da uradi i da pomogne. Jedna jedinica naše krvi može da spasi tri života, odnosno tih pola sata koje izdvojimo mogu da spase živote – dodaje Emina Salohović.

Doniranje krvi treba da odlože osobe koje su koristile lekove protiv bolova u prethodnih 7 dana, odnosno oni koji su konzumirali alkohol 6 sati pred akciju. Takođe, nikotinske preparate ne treba koristiti dva sata pre davanja krvi, kao ni dva sata nakon doniranja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 meseca i 1 nedelju
Komentara: 2
Pregleda: 1359
Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

humani božić

crveni krst subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.