Komentara: 0
Pregleda: 1552

Akcija dobrovoljnog davanja krvi "Humana subota" na Velikoj terasi

23.06.2022. u 15:31h
Izvor: Subotica.com
Tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi pod nazivom "Humana subota" biće održana 25. juna na Velikoj terasi, u periodu od 8 do 11 časova.
Akcija dobrovoljnog davanja krvi "Humana subota" na Velikoj terasi

Na jubilarnoj 20. akciji dobrovoljnog davanja krvi, koju organizuje Crveni krst Subotica u saradnji sa Odeljenjem transfuziologije Opšte bolnice, krv mogu dati svi zdravi sugrađani od 18 do 65 godina.

- Dobrovoljni davaoci u subotu treba da budu odmorni i da se dan pre i na sam dan akcije suzdržavaju od većih fizičkih aktivnosti. Davanje krvi treba da odlože oni koji se ne osećaju dobro ili boluju od nekih akutnih ili hroničnih bolesti. Krv ne treba da daju ni oni koji su konzumirali alkoholna pića u poslednja 24h ili uzimali lekove protiv bolova u prethodnih pet dana, odnosno antibiotike unazad 7 dana. Molimo i one koji su u proteklih 6 meseci imali operaciju, odnosno radili tetovažu ili pirsing da odlože davanje krvi - navodi Nevena Lukić iz gradske organizacije Crvenog krsta.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi "Humana subota" na Velikoj terasiOsobe koje su preležale infekciju kovid-19 bez simptoma, krv mogu dati odmah po isteku karantina.

- Oni koji su imali blaži oblik kovida i lečili se u kućnim uslovima treba da pričekaju do mesec dana, odnosno od 3 do 6 meseci oni koji su imali teži oblik infekcije. Građani koji su se vakcinisali vakcinom proizvođača "Fajzer" i "Sinofarm" mogu dati krv odmah nakon primanja doze. Vakcinisani vakcinama proizvođača "Sputnjik V" i "AstraZeneka" treba da pričekaju dve nedelje  - objašnjavaju iz Crvenog krsta Subotica.

UPIŠI SE U NACIONALNI REGISTAR POTENCIJALNIH DAVALACA MATIČNIH ĆELIJA  Na svim našim akcijama dobrovoljnog davanja krvi, građani imaju priliku da se prijave u registar davalaca matičnih ćelija. Matične ćelije su jedini lek i jedini spas za one koji su oboleli od malignih bolesti krvi, a među njima su i osobe sa dijagnozom leukemije. Registracija je veoma jednostavna. Naime, nakon popunjavanja upitnika uzima se svega 1 epruveta krvi. Potencijalni davalac matičnih ćelija može biti  osoba od 18 do 45 godina koja ima više od 50 kg - navode iz Crvenog krsta. 

Za sve sugrađane koji će u subotu dati krv obezbeđen je besplatan autobuski prevoz linijom broj 6 uz prikaz knjižice dobrovoljnog davanja krvi.

- Za dobrovoljne davaoce i njihove porodice obezbeđen je besplatan ulaz u Zoo vrt, kao i vožnja katamaranom. Na Velikoj terasi, od 8 do 10h, služićemo zahvalni obrok u vidu doručka, uz podršku Udruženja pčelara "Pčela", dok će se od 10 do 12h služiti ručak, odnosno vojnički pasulj - zaključuje Lukić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1552

Povezana vest

Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

akcija davanja krvi

crveni krst

humana subota

crveni krst subotica

nevena lukić

dobrovoljno davalaštvo krvi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.