Komentara: 1
Pregleda: 16130

Akcija "Deca spašavaju živote"

18.10.2016. u 18:11h
Izvor: Subotica.com
Akcijom "Pokrenimo srce" na gradskom trgu i predavanjima u Velikoj većnici Gradske kuće treći put po redu obeležen je Evropski dan borbe protiv srčanog zastoja. Slogan ovogodišnje manifestacije, koja je okupila preko 200 subotičkih đaka, glasi "Deca spašavaju živote".
Akcija "Deca spašavaju živote"

Đaci četrnaest subotičkih osnovnih i srednjih škola su  građanima prikazali tehniku masaže srca, koju su savladali na obuci u Službi za hitnu medicinsku pomoć u proteklih desetak dana. Podršku osnovcima i srednjoškolcima je pružio i naš zlatni olimpijac, Davor Štefanek.

Iznenadni srčani zastoj je prema statistici, treći uzrok smrtnosti stanovništva, posle malignih i kardiovaskularnih bolesti.

- Najtačniji podaci koji se odnose na Evropu i SAD govore o tome da na godišnjem  nivou  imamo 700 hiljada srčanih zastoja, što je dnevno dve hiljade, koji se dese u vanbolničkim uslovima. Na osnovu projekta Eureka, možemo reći da u Srbiji na deset godina izgubimo oko 25 hiljada ljudi u punoj fizičkoj snazi, što je ogroman broj - kaže dr Violeta Rafai, predsednica Resuscitacionog saveta Srbije.

Akcija "Deca spašavaju živote"

Iako kardio pulmonalnom resuscitacijom, očevidac može spasiti život osobi kod koje je došlo do prestanka aktivnosti srca, još uvek je nedovoljan broj onih koji su spremni da pomognu, najčešće zbog straha da to neće znati da učine.

- Od izuzetne važnosti je da ispunimo „jaz“ od trenutka kad se neko sruši do pristizanja stručnih službi hitne pomoći. Upravo taj jaz možemo savršeno ispuniti laičkom primenom kardiopulmonalne resuscitacije i deca su nam svakako najprijemčivija. Naučno je dokazano da su oni već sa 12 godina sasvim spremni da prihvate način učenja i da im bude prirodno da priđu svemu tome bez straha da će nešto loše uraditi, jer jedina greška koja se može napraviti da se ne uradi ništa. Zato ponovo moramo u škole uvesti edukaciju - kaže dr Violeta Rafai, predsednica Resuscitacionog saveta Srbije i dodaje- Od pet slučajeva u manje od jednom laici pomažu, to su katastrofalni podaci, koje moramo promeniti.

Na skupu lekara u Velikoj većnici Gradske kuće je rečeno da je pored kontinuirane edukacije potrebno povećati broj AED aparata na javnim mestima, uz pomoć kojih se može povratiti srčani ritam. Takav aparat do sada se nalazio samo u subotičkoj filijali Fonda PIO, a od ove godine biće postavljen i na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera.

Izvor: Subotica.com
Akcija "Pokrenimo srce" Akcija "Pokrenimo srce" Akcija "Pokrenimo srce" Akcija "Pokrenimo srce" Akcija "Pokrenimo srce" Akcija "Pokrenimo srce" Akcija "Pokrenimo srce" Akcija "Pokrenimo srce"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 16130

Povezana vest

Povezane teme

akcija pokrenimo srce

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.