Komentara: 16
Pregleda: 8203
Foto

Akademija za negovatelje uskoro u Subotici

22.04.2017. u 22:23h
Izvor: Subotica.com
Akademija za negovatelje uskoro u Subotici

Zahvaljujući sredstvima iz IPA fondova prekogranične saradnje Srbija – Hrvatska uskoro će biti renoviran Gerontološki klub „Centar 1“ i u našem gradu otvoriće se Regionalna akademija za obuku negovatelja. Ceo projekat je vredan 600 hiljada evra, od čega je polovina sredstava namenjena Subotici.

Kako je najavljeno, Gerontološki klub Centar 1, koji se nalazi u samom centru grada, renoviraće se u sklopu IPA projekta prekogranične saradnje Srbija – Hrvatska, a pored Subotice, koja je nosilac projetkta, u njemu učestvuju i gerontološki centri u Apatinu, Osijeku i Đakovu.  

Akademija za negovatelje uskoro u Subotici

- Gerontološki klub „Centar 1“ već godinama ima problema sa dotrajalim krovom i lošom hidroizolacijom zidova, te je vlaga na sve strane, i drago nam je da možemo da kažemo da će uskoro biti kompletno rekonstruisan – ističe Petar Balažević, direktor Gerontološkog centra Subotica. - Kako u prethodnih nekoliko godina nismo uspeli da obezbedimo sredstva u lokalnoj i široj zajednici, a nismo odustali od namere da objekat privedemo uslovima za boravak najstarijih sugrađana, izradili smo projekat sa partnerima u Hrvatskoj. On je odobren i očekujemo potpisivanje ugovora u junu. Za same radove namenjeno je oko 130 hiljada evra, javna nabavka za izradu projekta je okončana i nadamo se da ćemo do juna imati u rukama građevinsku dozvolu rekonstrukciju objekta.

Za vreme rekonstrukcije objekat će biti zatvoren, ali to neće značiti i prekid usluga korisnicima, koji će se upućivati u najbliže susedne gerontološke klubove „Centar 2“ u ulici Žarka Zrenjanina i „Bajnat“ u ulici Braće Radić.

Akademija za negovatelje uskoro u Subotici

Pored obnove objekata, u sklopu projekta na jesen biće otvorena Akademija za obuku negovatelja.

- U Srbiji trenutno ne postoji nijedna zvanična institucija koja obučava negovatelje, koji su jedni od nosilaca kvalitetne nege u ustanovama socijalne zaštite. Postoji latentan nedostatak negovatelja na tržištu rada, imamo otvorena radna mesta negovatelja, ali ne i ljude koji se javljaju da rade, i uz pomoć ove Akademije to će se prevazići – objašnjava Nenad Ivanišević, državni sekretar u ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.  - Važno je da će se to raditi po standardima EU, odnosno da će se programi usaglasiti. Dakle, svako od tih negovatelja koji završi tu obuku moći će da konkuriše ravnopravno na tržište rada u regionu, što mislim da je prvi ovakav slučaj. Očekujemo da već početkom iduće godine zaposlimo prve negovatelje iz Akademije.

Izvor: Subotica.com
Poseta Gerontološkom klubu Centar I Poseta Gerontološkom klubu Centar I Poseta Gerontološkom klubu Centar I Poseta Gerontološkom klubu Centar I Poseta Gerontološkom klubu Centar I Poseta Gerontološkom klubu Centar I Poseta Gerontološkom klubu Centar I Poseta Gerontološkom klubu Centar I
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 4 dana
Komentara: 16
Pregleda: 8203
Povezane teme

Nenad Ivanišević

gerontološki centar subotica

petar balažević

negovatelji

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.