• Pregleda: 7419

Akademija za negovatelje uskoro u Subotici

Akademija za negovatelje uskoro u Subotici

Zahvaljujući sredstvima iz IPA fondova prekogranične saradnje Srbija – Hrvatska uskoro će biti renoviran Gerontološki klub „Centar 1“ i u našem gradu otvoriće se Regionalna akademija za obuku negovatelja. Ceo projekat je vredan 600 hiljada evra, od čega je polovina sredstava namenjena Subotici.

Kako je najavljeno, Gerontološki klub Centar 1, koji se nalazi u samom centru grada, renoviraće se u sklopu IPA projekta prekogranične saradnje Srbija – Hrvatska, a pored Subotice, koja je nosilac projetkta, u njemu učestvuju i gerontološki centri u Apatinu, Osijeku i Đakovu.  

- Gerontološki klub „Centar 1“ već godinama ima problema sa dotrajalim krovom i lošom hidroizolacijom zidova, te je vlaga na sve strane, i drago nam je da možemo da kažemo da će uskoro biti kompletno rekonstruisan – ističe Petar Balažević, direktor Gerontološkog centra Subotica. - Kako u prethodnih nekoliko godina nismo uspeli da obezbedimo sredstva u lokalnoj i široj zajednici, a nismo odustali od namere da objekat privedemo uslovima za boravak najstarijih sugrađana, izradili smo projekat sa partnerima u Hrvatskoj. On je odobren i očekujemo potpisivanje ugovora u junu. Za same radove namenjeno je oko 130 hiljada evra, javna nabavka za izradu projekta je okončana i nadamo se da ćemo do juna imati u rukama građevinsku dozvolu rekonstrukciju objekta.

Za vreme rekonstrukcije objekat će biti zatvoren, ali to neće značiti i prekid usluga korisnicima, koji će se upućivati u najbliže susedne gerontološke klubove „Centar 2“ u ulici Žarka Zrenjanina i „Bajnat“ u ulici Braće Radić.

Pored obnove objekata, u sklopu projekta na jesen biće otvorena Akademija za obuku negovatelja.

- U Srbiji trenutno ne postoji nijedna zvanična institucija koja obučava negovatelje, koji su jedni od nosilaca kvalitetne nege u ustanovama socijalne zaštite. Postoji latentan nedostatak negovatelja na tržištu rada, imamo otvorena radna mesta negovatelja, ali ne i ljude koji se javljaju da rade, i uz pomoć ove Akademije to će se prevazići – objašnjava Nenad Ivanišević, državni sekretar u ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.  - Važno je da će se to raditi po standardima EU, odnosno da će se programi usaglasiti. Dakle, svako od tih negovatelja koji završi tu obuku moći će da konkuriše ravnopravno na tržište rada u regionu, što mislim da je prvi ovakav slučaj. Očekujemo da već početkom iduće godine zaposlimo prve negovatelje iz Akademije.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

16
lokal Odgovori
Aleksicka svratila sa pijace, pune kese namirnica, strasno, Kozomora u donjem delu trenerke...
Opazanje
Svaka cast na primedbi,tj opazanju detalja na slici. Komentar apsolutno na mestu
Pametnjaković Odgovori
"Postoji latentan nedostatak negovatelja na tržištu rada, imamo otvorena radna mesta negovatelja, ali ne i ljude koji se javljaju da rade, i uz pomoć ove Akademije to će se prevazići – objašnjava Nenad Ivanišević, državni sekretar u ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja."

Saamo otvaranje akademije za negovatelje ne rešava problem manjka negovatelja na tržištu rada kod nas, to valjda zna i ovaj gospon Nenad.
Problem manjka negovatelja se rešava:
1.- otvaranjem Akademije
2.- potpisivanjem ugovora gde su polaznici u obavezi da izvestan period posle završetka Akademije odrade neki staž u ustanovama kod nas u Srbiji.
3.- da osobe koje su završile Akademiju dobiju posao kod nas i da budu dobro plaćeni, da mogu dostojno da žive od te plate i da ne moraju ići u inostransvo da bi opstali.

Ovo pod tačkom 3. je najvažnije, ako toga nema, Akademija obučava kadrove za rad u inostranstvu, što je opet ipak bolje nego da nema ništa.
punisher Odgovori
Ivanisevicu dosadan si i lazes
Konstantin Odgovori
Tigrovi od papira. Sve će to da se razleti kad dune vetar. A kanda se sprema oluja...
AlwaysUltra Odgovori
Rezimi se menjaju ali neke face ostaju iste i u svakom su vazna karika (ma koliko lanac bio truo i zardjao) ...
Li Odgovori
Za to što oni otvaraju AKADEMIJU, u Nemačkoj postoji pri medicinskoj školi jednogodišnji kurs - školovanje u okviru kojeg ima 600 časova teorije i 100 časova prakse u bolnici. Za zvanje med. sestre ide se u skolu 3 godine, teorije 2100 časova, a prakse 2500. Na taj način je rešen manjak radne snage, jer učenici imaju radno vreme kao i završene med. sestre, a tezina njihovih zadataka na odeljenju rastu sa brojem završenih semestra. Na zadnjoj godini učenici faktički budu zaduženi za 5-6 pacijenata i apsolutno su samostalni. Oni provode po 4-5-6 nedelja na jednom odeljenju i upoznati su sa dnevnim protokolom. Negovatelji obavljaju osnovnu negu pacijenata, vode ih na toalet, menjaju "pelene" i pomoćne poslove tipa popunjavanje praznih ormana, slažu med. materijal, dele obroke i idu na zvona kod se pacijenti jave... i slučaju da je potrebno medicinsko znanje zovu sestru. Sve je odlično organizovano, sve je osmišljeno, Srbija samo treba da prekopira.
Medicinska sestra Odgovori
"AKADEMIJA" za negovatelje" !!! Ne mogu da verujem... kakav naziv !
su
AKADEMIJA!? Kada se zavrsi ova jedna akademska godina, oni sticu zvanje AKADEMSKI GRADJANI??? Da nije tuzno, bilo bi smesno. I onda ce sa sve leptir masnama, kao doticni Pero, sa najlon kesama, vrlo elegantna kao i do sada Aleksicka, a o Velikom Vodji da i negovorimo krenuti u veliki biznis. Strsno, drage moje Demokrate!
Realan Odgovori
U sistemu negativne selekcije nemogući su pozitivni rezultati. Kako sistem ostaje isti suludo je očekivati bilo kakve promene.
bora Odgovori
Kad vidim ovoliko gluposti na jedom mestu mogu samo da se zapitam jedno:"Vučiću što se ne otarasiš ovakvih?
Sramota za Suboticu da balažević opet vodi kolo zajedno sa džejom ali tako nam i treba kada smo ispranog mozga išli na glasanje.
Maja Odgovori
Zarad informacije, g. Ivaniscevicu, srednje medicinske skole Srbije skoluju negovatelje. Skole zu zvanicne institucije. Skolovanje traje 3 godine, i od septenbra i suboticka medicinska upisuje jedno odeljenje!
Samo da ta akademija ne bude kao sencanska obuka pri Crvenom krstu gde je obuka trajala 20 sati, pa posle takvi idu u EU da rade sa " sertifikatima".
Posao negovatelja je ozbiljna profesija i tu ne bi smelo da bude improvizacije, na brzaka odradjena obuka!
Ne znam ko odobrava naziv Akademija za lepotu, frizere, masazu, negovatelje, kozmeticare- a svaka traje po par meseci ,do godinu dana. Sigurna sam da Ministrastvo prosvete sa ovakvim rabotama nema veze!
Anamarija Odgovori
Sta sve danas nosi naziv Akademija! Treba zabraniti tim kojekavim kursevima frizerskim, kozmetickim i drugim da ne nabrajam da nose takav naziv. Zna se sta je i ko moze da bude Akademija.
Karolj Odgovori
Bravo i samo napred. Čestitam. Ne osvrćite se na nezadovoljnike. Njih sa razlogom ima i sa dobrim razlogom su besni, ali ovo je dobar projekat i svaka čast majstori.
jim Odgovori
Akademija = obuka budućih radnika u TUK i TUK II. (soc. gerontološka radijalac)
Marko Odgovori
@lokal Aleksićka je došla sa humanitarnog vašara održanog u centru grada istog dana. Ako ne veruješ možeš pogledati vest pre ove. Najlakše je ostaviti komentar!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.