Komentara: 32
Pregleda: 6640
Foto

Aerodrom „Subotica“ ima veliki turistički potencijal

03.03.2021. u 15:07h
Izvor: Subotica.com
Aerodrom „Subotica“ ima veliki turistički potencijal

Aerodrom „Subotica“, ne samo što je dom jednog od najboljih i najstarijih aero klubova u našoj zemlji – AK „Ivan Sarić“, nego ima i veliki turistički i privredni potencijal.

- Trudićemo se da produžimo ideju aktivnog odmora, odnosno aktivnog vikenda, da to ne bude samo od petka do nedelje, nego da zadržimo goste i koji dan duže. Ali onda svi zajedno moramo da osmislimo atraktivne turističke proizvode, upravo kakve imaju Subotica i Palić, koji imaju i ime i tradiciju i nikome ne morate da objašnjavate gde se nalaze – istakao je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, prilikom današnje posete aerodromu „Subotica“.

Subotica je jedan od retkih gradova čiji je aerodrom u registrima upisan kao međunarodni, ali jedan od velikih problema je travnata pista, duga 1200 metara, čije održavanje članove kluba godišnje košta nekoliko hiljada evra.

Infrastruktura je osnov svakog turizma i zato je dobro što imamo autoputeve po celoj Srbiji, što su obnovljeni putevi na Fruškoj Gori... Gledaćemo da pomognemo koliko god možemo da privučemo što više domaćih, a uskoro, nadamo se kraju pandemije, i stranih turista.  Podsećam 2018. i 2019. godine imali smo 560 hiljada registrovanih turista u Vojvodini i i cilj nam je da se taj broj vrati i uveća – dodao je Ivanišević.

Turistička organizacija Subotice i AK „Ivan Sarić“ uspostavili su saradnju prošle godine, kada je izdata brošura o svemu što naš grad nudi.

- U poslednjih nekoliko godina savremeni turisti najviše traže aktivni odmor, traže atrakciju i aktivnost koja će obogatiti odmor. Aero klub ima veliki turistički potencijal, može da se razvije u pravi turistički proizvod i može da se ekspoatiše na način koji  će odgovarati i turistima i ljudima koji su deo turističke privrede – istakao je Aleksandar Medaković, direktor Turističke organizacije Subotice. - Prošle godine smo izradili brošuru koju smo nazvali „Aktivan odmor“ gde je kao jedna od atrakcija predstavljen aero klub i sve što on nudi.  U budućnosti očekujemo da se će biti otvoren i za saobraćaj i da će imati više turističkih poseta.

Aero klub „Ivan Sarić“ prošle godine obeležio je 110 godina od prvog leta. Zahvaljući velikom entuzijazmu članova kluba svo ovo vreme održava se kontinuitet vazduhoplovstva.

- Obnovili smo sve sekcije - za sticanje pilotskih dozvola za jedrilice, avione, paraglajdere, zmajeve, a imamo i školu padobranstva. Prošle godine smo izdali sedam pilotskih dozvola, a  u klubu imamo 18 pilota. Iz cele Srbije i instranstva nam dolaze kandidati za obuku za letenje ili padobranstvo – predočava Arpad Dudaš iz AK „Ivan Sarić“. - Paraglajding škola radi svaki dan, zmajarska škola je imala nekih problema ali krajem meseca ćemo imati i dozvolu za njen rad. Trenutno imamo šest aviona na aerodromu, to su privatni avioni članova aero kluba. Organizujemo panoramske letove iznad Subotice i Palića. Tokom leta ovde je bio otvoren i granični prelaz, tako da je samo u jednom danu odjednom poletelo deset aviona za Rumuniju, a često dolaze i drugi privrednici koji posluju u našem gradu.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 32
Pregleda: 6640
Povezane teme
Nenad Ivanišević Turizam Subotica Aerodrom Subotica aerodrom bikovo aleksandar medaković
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.