Komentara: 0
Pregleda: 3247

Adaptacija mališana na vrtić

16.10.2012. u 15:53h
Izvor: RTV Yueco
Prošlo je mesec i po dana od kako je 1235-oro mališana prošlo program prilagođavanja na vrtić. Ova deca su u septembru prvi put krenula u neku od grupa Predškolske ustanove “Naša radost”. Sedmu godinu “Naša radost” sprovodi program “Zajedno u adaptaciji” koji ima za cilj da deca koja se prvi put odvajaju od roditelja što lakše prilagode na novu sredinu. Pedagozi kažu da je detetu u proseku potrebno oko mesec dana da se navikne na novu sredinu.
Adaptacija mališana na vrtić

Dunja Došen je u septembru krenula u jaslice. Njeni roditelji kažu da je period adaptacije na novu sredinu trajao oko 3 nedelje I da se Dunja u potpunosti prilagodila životu u grupi. Po njihovim rečima, presudnu ulogu na Dunjino lako privikavanje na vrtić je odigrao period adaptacije kada su u prvoj nedelji I oni boravili u vrtiću zajedno sa njom.

Već sedam godina zaposleni u “Našoj radosti” sprovode program “Zajedno u adaptaciji” kroz koji prolaze deca koja prvi put polaze u vrtić. U programu učestvuju I roditelji koji u prvoj nedelji dolaska u vrtić borave zajedno sa decom sat do dva u grupi. Sledeće nedelje deca ostaju u grupi bez prisustva roditelja, ali samo do ručka, bez spavanja u vrtiću. Poslednja etapa prilagođavanja je treća nedelja kada deca ostaju u vrtiću I na spavanju. Prema rečima stručnjaka period prilagođavanja je individualan za svako dete, ali u proseku traje mesec dana.

Deca treba da upoznaju novu sredinu preko nečega što im je poznato I sigurno, a to su pre svega roditelji, tvrde stručnjaci. Iz tog razloga je najvažnija priprema kako bi sve proteklo što bezbolnije za dete za koje odvajanje od roditelja predstavlja mali šok. Zbog toga program adaptacije na vrtić daje odlične rezultate jer pomaže I deci I roditeljima da što bolje prođu kroz period prvog odvajanja

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3247
Povezane teme

vrtić

naša radost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.