Komentara: 0
Pregleda: 2405

45 predmeta za rehabilitaciju podneto Višem sudu

05.04.2012. u 15:47h
Izvor: RTV Yueco
45 predmeta za rehabilitaciju podneto Višem sudu

U protekle tri godine u Višem sudu u Subotici podneto je 166 predloga koji se odnose na rehabilitaciju. Od ove godine jedan sudija je određen da se bavi ovim predmetima i već je zaprimljeno 46 predmeta. U Apelacionom sudu u Novom Sadu smatraju da se novi Zakon o rehabilitaciji koji je usvojen prošle godine uglavnom odnosi na stanovnike Beograda.

Tokom 2010. godine, bilo je 86 predmeta rehabilitacije, prošle godine je bilo podneto 37 predmeta, a ove godine za sada je podneto 45 predmeta koji se odnose na rehabilitaciju. Od primene Zakona o rehabilitaciji Viši sud u Subotici je odredio jednog sudiju da se bavi ovim predmetima.

Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju je aktuelizovao pitanje rehabilitacije, tj. primenu Zakona o rehabilitaciji. Ovim zakonom se uređuje rehabilitacija lica koja su bez sudske ili administrativne odluke lišena, iz političkih ili ideoloških razloga, života, slobode ili nekih drugih prava od 6. aprila 1941. godine do dana stupanja na snagu ovog zakona, a imali su prebivalište na teritoriji Republike Srbije. Rešenjem kojim usvaja zahtev za rehabilitaciju sud utvrđuje da je odluka koja je bila doneta protiv rehabilitovanog lica i da su ništave sve njene pravne poslednice, uključujući i kaznu konfiskacije imovine. U Apelacionom sudu Novog Sada da je sada nastupila “politička” rehabilitacija, jer mnogi Vojvođani godinima unazad koji su želeli su prikupili sva potrebna dokumenta i predali sudu za povraćaj imovine.

Svi predmeti rehabilitacije imaju prioritet u zakazivanju, održavanju ročišta i suđenju, nakon rada sudije na „starim“ predmetima.Predmeti rehabilitacije treba da budu zakazni najkasnije u roku od 60 dana od početka primene Programa i u slučaju otežane dostave pošiljki u ovim predmetima putem poštanske službe, prioritet u dostavi putem sudskog dostavljača imaju svi stari predmeti.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 2405
Povezane teme

Viši Sud Subotica

povrat oduzete imovine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.