Komentara: 0
Pregleda: 2161

16. Međunarodni festival pozorišta za decu

02.04.2009. u 15:39h
<p>Ovogodi&scaron;nji, 16. po redu Međunarodni festival pozori&scaron;ta za decu, biće održan u Subotici od 17. do 23. maja. U okviru takmičarskog programa (zvanična selekcija) Festivala ove godine biće izvedeno 20 predstava iz 18 zemalja.</p>
16. Međunarodni festival pozorišta za decu

Od ponedeljka 18. maja do petka 22. maja svakog dana biće prikazane po četiri predstave u terminima od 10, 12, 18 i 20h. Predstave u zvaničnoj selekciji konkurišu za sledeće nagrade:

1. Grand Prix za najbolju predstavu u celini
2. Specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju
3. Nagradu za najbolju režiju
4. Nagradu za najbolju scenografiju
5. Nagradu za najbolju originalnu muziku
6. Nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka
7. Nagrade za glumačko majstorstvo (7 ravnopravnih nagrada).

O nagradama odlučuje petočlani međunarodni žiri, o čijem sastavu ćemo vas uskoro izvestiti.
Takođe, Festival svake godine izabranim istaknutim umetnicima i naučnicima dodeljuje Nagradu za životno delo - Mali Princ, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu.

Pored zvaničnog, takmičarskog programa, tu je i bogat prateći program. Ove godine težište pratećih programa Festivala biće na predstavljanju ruskog lutkarstva. Osim raznovrsnih sadržaja u okviru Dana ruske kulture, prateći program će činiti: izložbe, međunarodni naučni skup (u okviru Foruma za istraživanje pozorišne umetnosti), ulični teatar, gostovanja širom Srbije (jedna od osnovnih ideja kojom se organizator festivala vodi je ta da „festival nije i ne sme da bude privilegija samo subotičke dece"), muzički i filmski program, kao i izdavačka delatnost.


Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici osnovan je 1994. godine sa ciljem prikazivanja najvrednijih i umetnički najrelevantnijih scenskih ostvarenja iz međunarodne i domaće produkcije za decu, promocije novih i afirmacije ostvarenih kulturnih vrednosti na međunarodnom planu, kao i zbližavanja raznih naroda i očuvanja specifičnosti i različitosti svake kulture kao izvora našeg zajedničkog bogatstva življenja.

Održava se svake godine u trećoj nedelji maja meseca, takmičarskog je karaktera, a festivalske nagrade se dodeljuju prema oceni međunarodnog žirija. Na Festivalu se izvode predstave dramske i lutkarske produkcije.

Subotički Međunarodni festival pozorišta za decu tokom proteklih 15 godina (1994-2008) postigao je najviše umetničke rezultate predstavljajući više od 400 pozorišnih produkcija iz zemlje, Evrope i sveta.

Preko njegove scene prešla su i prošla poznata evropska i svetska pozorišta. Iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke, Švajcarske, Italije, Španije, Francuske, Velike Britanije, Švedske, Danske, Finske, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Rusije, Belorusije, Ukrajine, Moldavije, Grčke, Albanije, Turske, Izraela, Irana, Egipta, Uzbekistana, Kine, Singapura, Meksika... ali i drugih manjih mesta i gradova, od daleke Kamčatke i Murmanska, pa sve do Njujorka, Los Anđelesa i Toronta.

Jovan Ćirilov, predsednik Saveta Festivala, izjavio je jednom prilikom: "Jedna poljska enciklopedija je u jedinici za BITEF napisala da je repertoar ovog međunarodnog festivala zapravo istorija svetskog pozorišta druge polovine XX veka. Isto se moze reći za subotički Međunarodni festival pozorišta za decu. Njegovih četrnaest sezona je ujedno i istorija svetskog lutkarskog pozorišta za decu."

Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, Festival je nagrađen Vukovom nagradom, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji.

Uskoro možete očekivati više informacija o ovogodišnjem Međunarodnom festivalu pozorišta za decu.

Posetite i našu oficijelnu internet prezentaciju - www.lutfestsubotica.net

Program: http://www.lutfestsubotica.net/slike/16_srpski_V.jpg

Postavljeno pre 14 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2161
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.