Komentara: 0
Pregleda: 3336

100 godina secesije na Paliću

28.07.2012. u 23:49h
Izvor: RTV Yueco
Juče na Velikoj terasi održana je prva u nizu proslava posvećena secesiji. Preduzeće Park Palić i Udruženje Mladost zajedno su omogućili sugrađanima da prisustvuju neobičnom performansu grupe Con Moto iz Nemačke. Njih 26 u duhu vremena renesanse i baroka, kada su se održavali dvorski balovi svirali su, pevali i igrali na Terasi.
100 godina secesije na Paliću

Gosti iz Nemačke su pokazali i instrumente na kojima se nekada sviralo pa je zbog velike vlažnosti vazduha bilo otežano svirati na njima s obzirom da se „žice“ na instrumentima prave od životinjskih creva. U ime svih ovih jubileja, kao i najvažnijeg 100 godina secesije na Paliću koncert je održao koncert nemački ansambl Con Moto. Sviraju na starim instrumentima koji su se koristili u navedenom periodu poput blok-flaute, kozjeg roga, teorbe, više vrsta gambi...

Palić ove godine po 167. put dočekuje svoje goste, nudi sve što su priroda i ljudi ovde stvorili za odmor i uživanje. Čini to u znaku nekoliko lepih jubileja.Palić se prvi put pominje u pisanim tragovima pre 550 godina, tačnije 16. februara 1462. godine u dokumentu kojim Kralj Matija daruje svojoj majci Eržebet Silađi pustare Đurđin, Bajmok, Žednik, Čantavir i Pali. Pustara Pali je vremenom prerastala u naselje Palećhaza, a jezero – vodu koja se skupila od kiša - prvi put pominje kartograf Eugen Savojski 1697. godine. Pod imenom Paligo (Piligo) Palus jezero prvi put pominje Marsilji – kraljevski general italijanskog porekla u delu štampanom 1727. godine.

100 godina secesije na Paliću

Tako je dugo uobličavano današnje lepo ime Palića, a mi evo pokušavamo da dokučimo to davno vreme, iskazajući radost, ponos i zahvalnost prirodi i istoriji ovog kraja što su nam neštedimice darovali ovu neprolaznu vrednost i lepotu.

Ove se godine navršava 160. godina rada restorana „Mala Gostiona“, 15. septembra obeležiće se 100 godina od završetka najopsežnijeg graditeljskog poduhvata na Paliću. Reč je o Vodotornju, Vigado-Velikoj terasi, zatim Ženski štrand i drugi objekti.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3336
Povezane teme

palić

secesija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.