Komentara: 17
Pregleda: 7361

10 novih autobusa u Subotici

16.03.2012. u 16:24h
Izvor: SuMedija
10 novih autobusa u Subotici

Novih deset Iveco midibusa u floti Suboticatransa predstavljeno je sinoć Subotičanima ispred Gradske kuće, koji su nabavljeni preko kredita koji je kod poslovnih banaka uzela lokalna samouprava, a čime se nastavlja realizacija zaključaka Studije javnog saobraćaja u gradu.

Biserka Maurić, pored toga što joj odlazak u na brojna mesta predstavlja prepreku, do sada nije mogla da koristi ni gradski prevoz u Subotici. Već 28 godina je u invalidskim kolicima, a dosadašnji autobusi Suboticatransa nisu imali rampu za invalide, tako da je mogla samo da posmatra autobuse u Subotici. Sve do juče. Prilikom nabavke novih autobusa, pomenuto javno preduzeće vodilo je računa o tome da ta vozila budu dostupna apsolutno svim građanima, tako da je jedan od uslova bio i rampa za invalide. Od sada, Biserka će lakše moći da poseti Palić ili neko drugo mesto u gradu.

- Jako sam zadovoljna što sam među prvima imala priliku da vidim kako će osobe sa invaliditetom od sada koristiti gradski prevoz. Do sada nismo mogli puno da putujemo, a od sada će svaka saobraćajna komunikacija biti neuporedivo lakša. Srećna sam – rekla je uz osmeh Biserka Maurić.

Novi midibusevi imaju kapacitet do 36 putnika - 12 mesta za sedenje, 23 za stajanje i jedno mesto za invalide, pokreću ih savremeni motori koji zadovoljavaju strogi standard emisije štetnih gasova Euro 5. Prosečna potrošnja je niža u odnosu na ostatak flote ovog preduzeća.

Marka autobusa, odnosno proizvođač, izabran je na tenderu, a najpovoljini odnos cene i kvaliteta dao je Italijanski Iveco u saradnji sa njihovim distributerom na području Srbije, novosadskom firmom "General auto". Na autobuske šasije isporučene iz Italije, marke "Iveco Daily", pomenuto preduzeće nadogradilo je karoseriju po specifikacijama koje je zahtevao subotički javni prevoznik – radi većeg komfora, umesto gibnjeva ugrađeno je vazdušno oslanjanje, klima uređaj jači od standardnog, rampa za invalide i displej koji pokazuje liniju na kojoj vozilo saobraća.

Vrednost ove investicije je 80 miliona dinara, a novac je obezbeđen putm kredita koji je uzela lokalna samouprava kod poslovnih banaka kako bi bila nastavljena realizacija Studije javnog saobraćaja u Subotici, koju je izradio Saobraćajni fakultet iz Beograda, a koji obuhvata analizu trenutnog stanja i predložena rešenja kako bi javni saobraćaj u gradu bio održiv u budućnosti. Jedna od stavki koja je predviđena studijom jeste i nabavka manjih autobusa, manjeg kapaciteta, ali i manje potrošnje, koji bi se koristili pri tzv. "vršnim opterećenjima" kao dopuna klasičnim autobusima na pojedinim linijama, odnosno kao vozila za prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju na linijama i u periodu "niskog intenziteta" (Na primer: Linija broj 6 nedeljom u 17 časova).

Nove autobuse novinarima su predstavili gradonačelnik Saša Vučinić i direktor Javnog preduzeća "Subotica trans" mr Tibor Fazekaš.

Kako je istakao gradonečelnik Vučinić, osim što se nastavlja sa realizacijom saobraćajne studije, ovim se povećava komfor putnika, pre svega invalida, ali i pomaže preduzeću u borbi protiv nelojalne konkurencije u vidu "divljih prevoznika". Pored toga, Vučinić je posebno naglasio pitanje cene goriva koja predstavlja jednu od najvećih stavki u troškovnoj strani preduzeća.

- Ukoliko se ne stabilizuje cena goriva, koja je samo od nove godine porasla za preko 10%, moramo razmatrati modele kako da pomognemo ovom preduzeću. Jer, ako se cena goriva prelije na cenu karte, imaćemo bunt u gradu, a preduzeće će imati još manji broj putnika i postaviće se pitanje njegovog opstanka. Ako se poskupljenja nastave, moraćemo da razmotrimo rebalans gradskog budžeta kako bi povećali dotacije gradskom prevozniku – rekao je Vučinić.

Midibus Subotica

Direktor Suboticatransa mr Tibor Fazekaš potvrdio je da je cena goriva još više povećala rashode preduzeća. Taj novi udarac za preduzeće usledio nakon što je konačno zaustavljen dalji pad broja putnika kroz uvođenje novog tarifnog sistema. Opet po zaključcima pomenute studije.

Podsetimo, od 01. jula prošle godine na snazi je cena pojedinačne karte u gradskom prevozu od 60 dinara, što je za 10 dinara više nego ranije, ali i niz olakšica vezanih za mesečne karte. Tako mesečna karta za gradski prevoz košta 2.089,46 dinara, što je za oko polovinu manje nego ranije, i važi za neograničen broj putovanja na svim gradskim linijama, odnosno omogućava presedanje bez doplate. Mesečna karta za prigradski prevoz, koja se kupuje za jednu određenu liniju, važi za neograničen broj putavanja na toj liniji, a omogućava i neograničeni broj putovanja na svim gradskim linijama - bez doplate.

Fazekaš ističe da je nabavkom ovih autobusa nastavljeno redefinisanje odnosa između lokalne samouprave kao osnivača i Suboticatransa kao javnog prevoznika.

- Na našu radost, svi koraci koje preduzimamo baziraju se na zaključcima saobraćajne struke. Nadam se da ćemo u narednom periodu stvoriti takav sistem javnog gradskog prevoza koji će imati nasmejanog putnika, rentabilnog prevoznika i Suboticu kao lokalnu samoupravu sa održivim javnim gradskim prevozom – rekao je Fazekaš.

Dalji koraci koji su juče najavljeni odnose se na uvođenje elektronskog sistema naplate karata (Tiketing sistem – nešto slično Beogradskom Bus Plusu koji će se u Subotici zvati SuBus), kao i konačna rekonstrukcija i izgradnja novih autobuskih stajališta (nakon što je propao prošlogodišnji tender, jer je ponuda bila viša od raspoloživog novca).

Midibus Subotica

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 17
Pregleda: 7361
Povezane teme

Suboticatrans

midibus

autobus

nabavka autobusa

novi autobusi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.