Komentara: 9
Pregleda: 1995

Vodovod i kanalizacija na Makovoj sedmici

Komunalno - (otpad, zagađenje, buka, javne površine) / Održavanje vodovodne i kanalizacione mreže (čišćenje slivnika)
04. jul 2021.
Postavi pištaljku!

PIŠTALJKA ZATVORENA!

29.07.2021. - Pištaljka #11155 je zatvorena uz sledeći komentar:

Odgovor JKP "Vodovod i kanalizacija":

Na Vaš zahtev u kojem ste od nas zatražili da se izjasnimo u pogledu pitanja koje je građanin postavio na sajtu subotica.com u okviru usluge „Pištaljka“ br. 11155, a tiče se mogućnosti priključenja na javnu vodovodnu i kanalizacionu mrežu u MZ Makova sedmica, obaveštavamo Vas o sledećem:

Razvoj javnog vodosnabdevanja Grada Subotice traje u kontinuitetu od 60-ih godina prošlog veka. Intenzitet razvoja u proteklom periodu je bio promenljiv, u zavisnosti od raspoloživih sredstava.

Deo područja MZ Makova sedmica se u periodu razvoja javnog snabdevanja nalazio van tadašnjeg građevinskog rejona, neurbanizovan i bez prethodne regulacije ulica i rešenja imovinsko-pravnih pitanja u smislu obezbeđenja saglasnosti za prolazak budućih trasa vodovodne mreže preko privatnih parcela.

Koncepcijski plan razvoja javne distributivne mreže na području ove mesne zajednice je sačinjen 1995. godine, u skladu sa novim urbanističkim planovima. U centru ovog koncepcijskog plana je bilo realizovano formiranje vodozahvatnog objekta 1996. godine. U periodu od 1996. do danas vršen je sukcesivan razvoj javne distributivne mreže na području ove mesne zajednice.

Usvajanjem Studije izbora jedinstveng sistema vodosnabdevanja Subotica-Palić-Kelebija, 2007. godine je doneta odluka da se disperzni objekti (vodozahvati) napuštaju u cilju obezbeđenja dovoljnih količina kvalitetne vode, shodno zakonskoj regulativi. U skladu sa navedenim, bunarski vodozahvat (i) na području ove MZ je stavljen van funkcije, odnosno konzerviran je 2015. godine. U cilju poboljšanja kvaliteta distribuirane vode, 2019. godine je na graničnom području između MZ Željezničko naselje i MZ Makova sedmica izgrađena buster crpna stanica koja obezbeđuje mogućnost dodatne dezinfekcije tretirane vode sa centralnog gradskog izvorišta, dohlorisanjem.

Tokom 2016-2019. godine iz obezbeđenih sopstvenih sredstava, sredstava budžeta Grada Subotice i AP Vojvodine u iznosu od 29.832.038,72 dinara izgrađeno je oko 5 km vodovodne mreže na području ove MZ, sa kompletnom projektno-tehničkom dokumentacijom i izdejstvovanom upotrebnom dozvolom nakon procesa pribavljanja saglasnosti o kvalitetu vode u izgrađenom distributivnom sistemu od Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Trenutno stanje razvoja javne vodovodne mreže na teritoriji MZ Makova sedmica je da je ishodovano odobrenje za građenje ove linijske infrastrukture u sledećim ulicama: Jovana Mikića, Bračkoj, Ulcinjskoj, Diljskoj, Slobodana Penezića Krcuna, Topčiderskoj, Petra Čajkovskog i Anke Butorac, u ukupnoj dužini od 5.276,26 metara.

Osnovni problem daljeg razvoja vodovodne i kanalizacione mreže, kao skupocenih infrastrukturnih sredstava, te postizanja ravnomernog infrastrukturnoig razvoja je u nedostatku finansijskih sredstava za njihovu izgradnju, koje prevazilaze mogućnosti Grada i JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica, koje se, u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima, prevashodno bavi upravljanjem i održavanjem postojeće infrastrukture.

Problem znači nije u strateškom, koncepcijskom planiranju i projektno-tehničkoj dokumentaciji, nego u traganju za ogromnim finansijskim sredstvima koja se mogu obezbediti samo iz budžeta viših organa vlasti, te kreditnim i donacijskim sredstvima.

Tekst pištaljke:

Makova kao deo grada Subotice nema vodovod i kanalizaciju. Nekoliko ulica na Makovoj sedmici u 21. veku na preko 35 stepeni ostaje bez vode. Sramota za ovakav grad zaista.

Da li postoji mogućnost da se obezbede osnovni uslovi za život i nama ovde? Novac za unapređenje grada izdvajamo i mi kao i ostali građani.

Poslednje tri ulice na Makovoj sedmici, Celjska, Anke Butorac i Ljermontova nemaju. Graničarska je glavni put ona ima, ovo su tri sporedne ali duge ulice na Makovoj sedmici.

Povezana vest
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.