Komentara: 0
Pregleda: 1364

Koncert "Metamorfoze" (Branka Parlić, klavir) - Velika Većnica

30. oktobar 2009.
Više detalja
Koncertom pod nazivom Metamorfoze pijanistkinja Branka Parlić predstaviće publici muziku koja je bila nedovoljno prihvaćena u vreme kada je nastajala, a koja potpuno korespondira sa današnjim vremenom i koju publika sa velikim razumevanjem i zadovoljstvom sluša.

U okviru koncerta, odžaće i predavanje na temu Philip Glass/ Minimalizam u muzici na kome će publici predstaviti, u kraćoj formi, pravac u umetnosti koji je prisutan, može se reći dominantan, već skoro pedeset godina.

Minimalizam je pravac u istoriji muzike (pa i umetnosti uopšte) koji je nastao i razvio se tokom druge polovine 20. veka. Jedan od njegovih najznačanijih predstavnika je američki kompozitor Filip Glas (Philip Glass) (1937). Kompozicije za solo klavir koje će biti zastupljene na koncertnom programu Metamorfoze 1-5 (Metamorphosis), Vičita Vorteks Sutra (Wichita Vortex Sutra) i Med Raš ( Mad Rush) nastale su tokom 70-tih i 80- tih godina prošlog veka. Kompozicija Sati (The Hours,) pisana za istoimeni film, je iz 2004. godine i jedna je od trenutno najpoznatijih filmskih numera. Za ovu muziku, Filip Glas je bio nominovan za Oskara 2004 godine. Glas je danas jedan od najznačajnijih kompozitora “Nove” muzike u svetu, i njegove opere, simfonije, kamerna i dela za solo instrumente su veoma često izvodjena širom sveta.

Na našim prostorima Filip Glas stiče sve više poštovalaca, pristalica, pa i fanova.
Koncert i predavanje će trajti oko jedan sat i trideset minuta, uz par minuta pauze (5’) nakon predavanja.
Nakon koncerta publika će moći da kupi CD Metamorphosis, u izvođenju Branke Parlić, koji je Produkcija B92 iz Beograda izdala 2006 godine.

Predkoncertno predavanje: Philip Glass/ Minimalizam u muzici
Program:
Philip Glass (1937)
-    Metamorphosis 1-5 (1988)
-    Mad Rush (1979)
-    Wichita Vortex Sutra (1988)
-    Glassworks- Opening (1981)
-    The Hours (2002)
Program počinje u 20 časova u Velikoj većnici Gradske kuće, 30. 10. 2009. godine.
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.