Prikupljanje potpisa za izmenu Zakona o elektronskim medijima (ograničavanje rijaliti programa)

Engelsova ulica

Obaveštavamo subotičku javnost da se Građanska inicijativa „Priroda i društvo“ priključuje prikupljanju potpisa u cilju izmene zakona o elektronskim medijima, koji bi regulisao i ograničio emitovanje rijaliti programa na televizijama sa nacionalnom frekvenijom. Akciju sprovode i na nivou zemlje koordinišu Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i inicijativa „Srbija u pokretu“, a naziv kampanje je #uimekulture.

Peticijom se traži izmena Zakona o elektronskim medijima. I to da se ukine emitovanje rijalitija uživo, da ga dnevno bude samo tri sata, ali i da se propiše po pola sata dnevno kulturnog programa za decu i tinejdžere. Aktuelni Zakon o elektronskim medijima je takođe jasan, premda nedovoljno precizan. Akt emiterima propisuje dužnost da ne prikazuju program koji ističe nasilje i zloupotrebljava lakovernost gledalaca. Ukoliko to ipak čine - medijima sleduju kazne - opomena, upozorenje, zabrana emitovanja, čak i oduzimanje dozvode. Ipak, Regulatorno telo za elektronske medije na te mehanizme žmuri. Budući da REM očigledno nema institucionalne i personalne kapacitete da poštuje zakon, peticijom želimo da zatražimo konkretna ograničenja i regulaciju emitovanja rijaliti programa. Za stavljanje na Dnevni red Narodne skupštine Republike Srbije potrebno je 30.000 potpisa, a trenutno se potpisi skupljaju u više desetina gradova Srbije.

Sa akcijom prikupljanja potpisa u Subotici počinjemo u četvrtak, 27. juna, od 10:00 do 13:00 i od 13:00 do 19:00 časova u prostorijama Saveza strukovnih udruženja, ulica Matije Korvina 9 (pored Boss-a). Prikupljanje potpisa nastavljamo do subote 29. juna i to po sledećem rasporedu:

Petak, 28.jun od 10:00 do 13:00 i od 15:00 do 20:00 časova.

Subota, 29. jun od 10:00 do 13:00 i od 15:00 do 20:00 časova.

Pozivamo sve zainteresovane da se priključe akciji i daju svoj potpis za ograničavanje i regulaciju rijaliti programa, što će nadajmo se uskoro rezultirati manje toksičnim medijskim prostorom za naše najmlađe, manje nasilja, pornografije, kiča i šunda. 

 

(foto: Stefan Stojanović)

0

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.