Komentara: 0
Pregleda: 238

Istorijska tribina "Srbi u Habsburškoj monarhiji" (dr Goran Vasin)

25. novembar 2022. u 17:00 časova
Otvoreni univerzitet

Сутра (петак 25. новембар) на Дан велике народне скупштине која је 1918. одржана у Новом Саду, одржаће се историјска трибина "Срби у Хабзбуршкој монархији" у свечаној сали Отвореног универзитета у Суботици, са почетком у 17:00 часова.

Говориће врсни стручњак, ванредни професор Одсека за историју Филозофског факултета у Новом Саду др Горан Васин.

Прикладно је да се на дан коначног ослобођења српског народа Баната, Бачке и Барање из аустро-угарских стега присетимо живота и борбе за идентитет и слободу  наших предака, на широком простору од Далмације до Беча, на којем су живели, чували веру, бранили име и језик и дали свој огроман допринос слободи Средње и Западне Европе од турских освајања.

Професор др Горан Васин дуго и темељно се бавио проучавањем ових тема и истраживањима у бечким и другим значајним архивима. Коаутор је двотомног капиталног дела: "Историја Срба у Хабзбуршкој Монархији 1526-1918" са Ненадом Лемајићем, Ненадом Нинковићем и великим, недавно преминулим историчарем и националним радником Дејаном Микавицом.

Организатор дешавања је Удружење Срба Суботице "Арсеније Чарнојевић" а улаз је слободан.

Istorijska tribina "Srbi u Habsburškoj monarhiji" (dr Goran Vasin)
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.