Komentara: 0
Pregleda: 562

Tribina "Znamenite žene XX veka – našli smo Rozu Luksemburg"

24. januar 2020. u 18:00 časova
Gradska biblioteka Više detalja

Srdačno Vas pozivamo na tribinu "Znamenite žene XX veka - Našli smo Rozu Luksemburg" u petak 24.januara u 18.00h u prostorijama čitaonice Gradske biblioteke Subotica, Cara Dušana 2, u organizaciji Gradske biblioteke Subotica i Udruženja „Ženske studije i istraživanjaˮ  Novi Sad.

Roza Luksemburg (5. mart 1871 - 19. januar 1919) je bila najznačajnija političarka u Evropi s kraja XIX i početka XX veka, antifašistkinja, socijalistkinja, borkinja za ljudska o ženska prava, pored ostalih važnih identitetskih osobina. Poreklom Jevrejka iz Poljske, studirala u Švajcarskoj, aktivna politički i društveno u Nemačkoj.

Po osnovnim idejama o razvoju družtva, po načinu na koji je sagorevala u svom nastojanju da svet bude drugačiji i bolje, po porukama koje nam je ostavila, ona zaslužuje našu pažnju i danas kao inspiracija i kao naša obaveza prema viziji koju je stvarala.

Govori dr Margareta Bašaragin Završila osnovne i master studije na Odseku za germanistiku Filozofskog fakulteta UNS. Doktorirala na ACIMSI Centru za rodne studije UNS u Novom Sadu na temi „Interakcija roda, jezika i kulture u formiranju identiteta učenica osmog razreda osnovne škole u procesu dvojezične nastave u Vojvodiniˮ. Autorka je više naučnih i stručnih radova objavljenih u domaćim i međunarodnim časopisima. Oblasti interesovanja: jezik i rod, jezik (užbenika, u razredu i dr.). Saradnica je UG „Ženske studije i istraživanjaˮ iz Novog Sada.

Tribina "Znamenite žene XX veka – našli smo Rozu Luksemburg"
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.