Komentara: 0
Pregleda: 138

Kvartitura 2020 - Letnji bioskop / Nyári Mozi

23. septembar 2020. u 19:30 časova
MZ "Kertvaroš" Više detalja

(magyarul - lásd alább)

LETNJI BIOSKOP - film Sabolča Tolnaija

U MZ Kertvaroš (Marije Vojnić Tošinice 14), u sredu, 23. septembra 2020. godine, sa početkom u 19.30h, montiramo mali bioskop i prikazujemo film Letnji bioskop/Nyári Mozi, subotičkog, odnosno palićkog reditelja Sabolča Tolnaija. Muziku za film je radio Lajko Feliks. Film se može pratiti na srpsko-hrvatskom i mađarskom jeziku. Organizator programa je UG „Klara i Rosa“ ispred Centra za savremenu kulturu i umetnost (Kortárs Kultúrális és Művészeti Központ) a uz podršku programa Aktivne zajednice Trag fondacije.

„Saša, druže, šaljem ti da pogledaš Letnji film Sabolča Tolnaja, ali sa molbom, a ne samo sa novogodišnjim željama (znam da ćeš uživati u njemu). Slobodan Šijan mi je u septembru toliko pričao o ovom filmu, da sam osećala gotovo obavezu da se vratim u svet odakle dolazim, nešto snimljeno 1999. u Subotici, a tih godina smo se baš tamo okupljali na Jugoslovenskom festivalu jeftinog filma svake godine.” (odlomak iz prepiske Aleksandre Sekulić i Saše Ilića, objavljene u časopisu Beton, 13. februara 2013. http://www.elektrobeton.net/.../2013/05/BetonBr132.pdf)

LETNJI BIOSKOP / NYARI MOZI (SR Jugoslavija, 1999)
Trajanje: 67`
Format: 16 mm
Režija: Szabolcs Tolnai
Scenario: Szabolcs Tolnai, Piroska Varga
Uloge: Ferenc Molnár, Saša Stojanović, Félix Lajkó, Ernõ Saghmeister, Miloš Matić, Rezsõ Losoncz, Jovan Tomisić

Dvojica samozvanih filmadžija, reditelj bez samopouzdanja, kamerman koji nikada do tada nije video kameru i žalosni pas bauljaju naokolo po letnjoj vrelini u Vojvodini. Oni žele da naprave film o savremenoj Bačkoj i o još nečemu, čega nikako ne mogu da se sete.

Sabolč Tolnai je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odseku Filmska i pozorišna režija, u klasi profesora Bore Draškovića. Režirao nekoliko predstava u Novosadskom pozorištu i Pozorištu Deže Kostolanji u Subotici. Pokretač i selektor filmsko-muzičkog programa Mladi autori Evrope na Festivalu evropskog filma na Paliću (sa Petrom Mitrićem). Jedan je od re-osnivača Kino Kluba Novi Sad i pokretača festivala Filmski Front u Novom Sadu. Kao koproducent i saradnik reditelja sarađivao na filmovima “Ordinary People” (2009), “Ničije dete” (2014) i “Rekvijem za gospođu J” (2017). Kao koproducent sarađivao na filmu “Die Brücke am Ibar”, koji je 2012. godine proglašen najboljim nemačkim filmom. Sa svojim filmom “Peščanik” osvojio je nekoliko prestižnih nagrada, kao najbolji reditelj na nacionalnom festivalu (2007) i Zlatni Aleksandar za umetničko dostignuće u Solunu (2009). Doktorirao u Budimpešti. Predje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu za medije i komunikaciju u Beogradu.

Molimo vas da se pridržavate propisanih bezbednosnih pravila povodom COVID 19 zdravstvene situacije.

Trag fondacija

#AKTIVNE ZAJEDNICE

Kvartitura 2020 - Letnji bioskop / Nyári Mozi
Povezana vest
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.