Komentara: 0
Pregleda: 361

Tribina: Saradnja sindikata i civilnog sektora za poboljšanje položaja mladih

23. novembar 2019. 12:00 časova
Otvoreni univerzitet Više detalja

Otvoreni univerzitet Subotica (sala Arhus centar), Trg cara Jovana Nenada 15, Subotica Uvodničari/ke: Natalija Jakovljević (novinarka portala Magločistač i dopisnica RSE iz Subotice), Stefan Aleksić (Clean Clothes Campaign, Mašina), Andraš Juhas (Mašina); Moderator: Luka Petrović (Mašina)

Saradnja civilnog sektora i sindikata je nužna i moguća, a mnogi primeri iz regiona pokazuju da se ta saradnja može unaprediti radi boljeg položaja radnika i radnica. Kako rastu sumnje u dosege institucije socijalnog dijaloga i pritisci na sindikate, raste i potreba za alternativnim načinima organizovanja i potrebom širenja saradnji i partnerstava.

Civilni sektor čine organizacije koje okupljaju veliki broj, često mladih, aktivista/kinja, istraživača/ca i teoretičara/ki. Deo tih organizacija stvara značajnu infrastrukturu, znanja i resurse potrebne u borbi za poboljšanje položaja radništva. Ujedno, neke od njih podsećaju na neophodnost prilagođavanja sindikata novonastaloj fleksibilizaciji tržišta rada koja u najvećoj meri pogađa upravo mlade. Kako sindikati i dalje predstavljaju osnovni oblik institucionalnog radničkog organizovanja njihovu infrastrukturu je neophodno održavati i stalno unapređivati. Međutim, pored potrebe za drugačijim metodima sindikalne borbe, potrebno je i bolje razumevanje teškoća sindikalne borbe od strane organizacija civilnog sektora. Kako deluje, za stvaranje organizovanijeg i
snažnijeg radničkog pokreta neophodna je saradnja ovih aktera.

Ovaj okrugli sto će se baviti pitanjima ostvarivanja strateške saradnje organizacija civilnog sektora, mladih i sindikata kako bi se prevazišle poteškoće i manjkavosti klasičnog sindikalnog organizovanja. Takođe, uvodničari/ke i učesnici/e će razgovarati i o lokalnim problemima organizovanja radništva, te kako im sindikati i civilni sektor u tome mogu pomoći.

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.