Књижевно вече: "МОЈИХ 80 - Портрети" Матија Бећковић

SKC "Sveti Sava"

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ

Матија Бећковић
МОЈИХ
80
Портрети

гост
академик Матија Бећковић

 

Матија Бећковић рођен је 29. новембра 1939. године у Сенти. Основну школу завршио у селу Веље Дубоко, ниже разреде гимназије у Колашину и Славонском Броду, а вишу гимназију са матуром у Ваљеву. Отац Матијин, Вук Бећковић је био официр војске Краљевине Југославије, 1944. године придружује се четницима и исте године гине у Словенији. Школске 1958/59, године уписао се на Филолошки факултет у Београду на групу за југословенску и општу књижевност. Бећковићеви прозни и поетски текстови приређивани су за позориште и извођени на домаћим и страним сценама.

За своје песништво Бећковић је добио награде: Милан Ракић, Октобарску, Седмојулску, Змајеву, Дисово пролеће, Беловодску розету, Златни крст кнеза Лазара, Равногорску, Стефан Митров Љубиша, Велику Базјашку повељу, Одзиви Филипу Вишњићу, Библиос, Награду Вукове задужбине, Његошеву награду, Жичку хрисовуљу итд.
За поему "Ћераћемо се још" добио је награде Типар, Златни бестселер, Јован Дучић и Лаза Костић.
За дописног члана САНУ изабран је 1983. године, а за редовног 1991. године.
Члан је Српског ПЕН центра.
Од 2009. године је Председник Фонда Слободан Јовановић у Београду.
Почасни грађанин Суботице постао је 2016. године.
Бећковић тренутно активно подржава Покрет за обнову краљевине Србије.

 

Песничка збирка и наставак претходне збирке "100 мојих портрета", најпродаваније песничке књге код нас, којом је Матија Бећковић овековечио пријатеље и колеге, који су оставили траг у његовом животу. "МОЈИХ 80" је једна врста најличније исповести будући да је у наслову 80 година које је напунио 29. новембра 2019. Лирска посвета људима коју су бојили и утицали на његов живот.

0
Мој песник [pre 76 dana i 10 časova] Odgovori
Велики песник који поштује и разуме обичног човека. Жао ми је што радим до 19:30 па не могу стићи д
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.