Komentara: 4
Pregleda: 4576
Foto

Počela Svetosavska nedelja

22.01.2020. u 14:02h
Izvor: Subotica.com
Besedom vladike mohačkog Isihija i izložbom slika Vasilija Dolovačkog sinoć je u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ počela 28. Svetosavska nedelja.
Počela Svetosavska nedelja

Dane posvećene utemeljitelju srpske crkve i škole svečano je otvorio gradonačelnik Bogdan Laban ističući da je put svetosavlja danas neophodan.

Sveti Sava je oplemenio dušu Srbije vrlinama izvornog hrišćanstva. Naučio je svoj narod šta je to ljubav, mirenje, praštanje, znanje, istinoljublje, čast, dostojanstvo, ali i državnička mudrost i umeće upravljanja narodom. Treba li napominjati koliko je danas značajno da celim svojim bićem čuvamo svetu nam veru pravoslavnu, koja vaskrsava na najdublji mogući način upravo ovde na našim prostorima, u nama i oko nas – poručio je gradonačelnik Laban. – Srbija je danas, pa i mi u Subotici, na svetosavskom putu, jer spoznajemo da veština i znanje nisu sami po sebi ciljevi, već da moraju postojati radi boljeg života zajednice i pojedinca, a u skladu sa duhovnim vrednostima. Uspeo je da pomiri naizgled nepomirljive stvari i da u harmoniju stavi rodoljublje i ljubav prema čovečanstvu, Istok i Zapad, crkvu i državu, crkveni autoritet i slobodno stvaralaštvo i još mnogo toga. Tim putem koračamo i mi danas. Sveti Sava je ukazao da se na svetosavskom putu posrće i pada, ali da se Srbi uvek dižu u slavu Božiju i ostaju uspravni pred Bogom i Svetim Savom.

Počela Svetosavska nedelja

Među onima koji su pre skoro tri decenije prisustvovali osnovanju SKC „Sveti Sava“, bio je i vladika mohački Isihije, koji je tada bio pojac manastira Kovilj.

- Veliki je značaj ličnosti Svetog Save da nijedno drugo ime ne može da bude prikladnije za naziv nekog kulturnog centra i da SKC „Sveti Sava“ već skoro tri decenije u Subotici i okolini afirmiše srpsku duhovnost i kulturu. Neka Bog blagoslovi dalji rad SKC – besedio je vladika Isihije.

Počela Svetosavska nedelja

Posetioci su imali priliku i da uživaju u izložbu slika „Iza zida vremena“, Vasilija Dolovačkog, o kojoj je govorio i Dragan Jovanović Danilov.

- Posle deset godina sam ponovo na ovom mestu i zahvaljujem se svima koji su izdvojili vreme da budu sa nama. Raduje me što Svetosavski dani počinju mojom izložbom – pozdravio je prisutne autor Vasilije Dolovački. - Ako bi se dogodilo da sutra nekoga slika ponovo pozove ovde i ako pozovete prijatelje na izložbu, smatram da je moja misija ispunjena!

Počela Svetosavska nedelja

Svetosavska nedelja trajaće do ponedeljka, 27. januara, a večeras od 19 časova na programu je književno veče, čiji gost će biti Matija Bećković koji će predstaviti svoju knjigu "Mojih 80 - Portreti".

Izvor: Subotica.com
Svečano otvaranje Svetosavske nedelje Svečano otvaranje Svetosavske nedelje Svečano otvaranje Svetosavske nedelje Svečano otvaranje Svetosavske nedelje Svečano otvaranje Svetosavske nedelje Svečano otvaranje Svetosavske nedelje Svečano otvaranje Svetosavske nedelje Svečano otvaranje Svetosavske nedelje
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 3 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 4576

Povezana dešavanja

Povezane teme

skc sveti sava

bogdan laban

Sveti Sava

svetosavska nedelja

srpski kulturni centar sveti sava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.