• Pregleda: 2841

Počela Svetosavska nedelja

Besedom vladike mohačkog Isihija i izložbom slika Vasilija Dolovačkog sinoć je u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ počela 28. Svetosavska nedelja.
Počela Svetosavska nedelja

Dane posvećene utemeljitelju srpske crkve i škole svečano je otvorio gradonačelnik Bogdan Laban ističući da je put svetosavlja danas neophodan.

Sveti Sava je oplemenio dušu Srbije vrlinama izvornog hrišćanstva. Naučio je svoj narod šta je to ljubav, mirenje, praštanje, znanje, istinoljublje, čast, dostojanstvo, ali i državnička mudrost i umeće upravljanja narodom. Treba li napominjati koliko je danas značajno da celim svojim bićem čuvamo svetu nam veru pravoslavnu, koja vaskrsava na najdublji mogući način upravo ovde na našim prostorima, u nama i oko nas – poručio je gradonačelnik Laban. – Srbija je danas, pa i mi u Subotici, na svetosavskom putu, jer spoznajemo da veština i znanje nisu sami po sebi ciljevi, već da moraju postojati radi boljeg života zajednice i pojedinca, a u skladu sa duhovnim vrednostima. Uspeo je da pomiri naizgled nepomirljive stvari i da u harmoniju stavi rodoljublje i ljubav prema čovečanstvu, Istok i Zapad, crkvu i državu, crkveni autoritet i slobodno stvaralaštvo i još mnogo toga. Tim putem koračamo i mi danas. Sveti Sava je ukazao da se na svetosavskom putu posrće i pada, ali da se Srbi uvek dižu u slavu Božiju i ostaju uspravni pred Bogom i Svetim Savom.

Među onima koji su pre skoro tri decenije prisustvovali osnovanju SKC „Sveti Sava“, bio je i vladika mohački Isihije, koji je tada bio pojac manastira Kovilj.

- Veliki je značaj ličnosti Svetog Save da nijedno drugo ime ne može da bude prikladnije za naziv nekog kulturnog centra i da SKC „Sveti Sava“ već skoro tri decenije u Subotici i okolini afirmiše srpsku duhovnost i kulturu. Neka Bog blagoslovi dalji rad SKC – besedio je vladika Isihije.

Posetioci su imali priliku i da uživaju u izložbu slika „Iza zida vremena“, Vasilija Dolovačkog, o kojoj je govorio i Dragan Jovanović Danilov.

- Posle deset godina sam ponovo na ovom mestu i zahvaljujem se svima koji su izdvojili vreme da budu sa nama. Raduje me što Svetosavski dani počinju mojom izložbom – pozdravio je prisutne autor Vasilije Dolovački. - Ako bi se dogodilo da sutra nekoga slika ponovo pozove ovde i ako pozovete prijatelje na izložbu, smatram da je moja misija ispunjena!

Svetosavska nedelja trajaće do ponedeljka, 27. januara, a večeras od 19 časova na programu je književno veče, čiji gost će biti Matija Bećković koji će predstaviti svoju knjigu "Mojih 80 - Portreti".

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
Subotica Odgovori
Što više znamo o Svetom Savi, bolje je za nas same, za pravoslavlje. Da živimo svi u slozi Sveti Savo ti pomozi.
Mali
Ovde se kaže: “da živimo svi u slozi, komšija ti pomozi!”

E sad jal Savo, Ištvan il’ Rahela... nije bitno, Bog je u čoveku svakom!

Srećno Svetoslavlje
Uvek u pravu Odgovori
Sveti Sava-Szent Istvan i ostali 16:16. Tolerantne komšije iz sela Maria Theresiapolis koji daju minuse iako vest nema s njima nikakve veze.
Subotica Odgovori
Zašto i čemu ovoliki minusi? Radujmo se velikom prazniku ako naši sugradjani slave. Bolje da se vesele nego da plaču. Budimo ljudi bilo koje vere da smo. Samo postoji dobar i loš čovek. Pozdrav za sve ljude dobre volje.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.