Komentara: 0
Pregleda: 359

Promocija monografije: 100 godina Duška Radovića

21. septembar 2023. u 19:00 časova
Srpski kulturni centar "Sveti Sava"

U okviru 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica u četvrtak, 21. septembra u prostorijama Srpskog kulturnog centra Sveti Sava od 19 časova, održaće će se promocija monografije 100 godina Duška Radovića.

Povodom obeležavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića, kompanija Mascom, koja već dugi niz godina izdaje njegova dela i štiti prava na njima, pripremila je obimnu monografiju posvećenu velikanu naše pisane reči.

Ovo kapitalno izdanje – sa obiljem do sada neobjavljenih Duškovih tekstova, crteža, beležaka, arhivske građe, fotografija i memorabilija, priredila je Zorica Hadžić profesorka Srpske književnosti 19. i 20. veka na Univerzitetu u Novom Sadu. Neizmeran doprinos monografiji su, kao saradnici, dali i naslednik Duška Radovića, Miloš Radović i Matija Bećković kojeg za Duška vezuje dugogodišnje prijateljstvo. Bećković se u knjizi pojavljuje kao neka vrsta naratora čije pripovedanje povezuje građu.

Duško Radović (1922-1984) je najčitaniji i najcitiraniji pisac, velikan pisane reči i društveni kritičar, analitičar i neprevaziđeni poznavalac našeg mentaliteta, jedini je autor sa ovih prostora čije knjige su prodate u skoro milion primeraka. Smatra se autentičnim jezičkim genijem i predstavlja jedinstven fenomen naše kulture.

Učestvuju: autorka Zorica Hadžić, Jovana Vojvodić

Moderator: dr Zoran Đerić

Promocija monografije: 100 godina Duška Radovića
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.