Komentara: 0
Pregleda: 435

Свечано отварање

21. januar 2020. u 19:00 časova
Srpski kulturni centar "Sveti Sava" Više detalja

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ

беседи
Владика бачки Иринеј

 

ИЗЛОЖБА СЛИКА
Василије Доловачки
ИЗА ЗИДА ВРЕМЕНА

 

Појање мешовитог хора
СКЦ "Свети Сава"

 

Василије Васа Доловачки рођен је 22. априла 1960. године у Баваништу, општина Ковин. 1984. године дипломирао је на факултету Ликовних Уметности у Београду у класи проф. Зорана Петровића. 1989. године дипломира је на постдипломским  студијама на академији у Београду у класи проф. Мирјане Михац. 1992. године постаје члан УЛУС-а. На Васиним платнима тихим, складним и свечаним, има нечег од топлости и тихог озарења закаснелог српског романтизма, при чему сентимент који овај уметник сугерише, подразумева враћање поетици малих ствари, те једном свету чедном, присном и ушушканом. Васина уметност јесте романтичарска, али она никако не потпада под одредницу романтички идеализован стил. И доиста, Васа Доловачки је аутентичан поета минор, сликар интимист, песник малих ствари. Код њега нема простора за асептичност и негацију.

 

Иза зида времена - На репрезентативним најновијим великим формама Васе Доловачког је вода, а где је вода ту је и огледање и интроспекција. На Васиним монументалним, фантастичним композицијама људска фигура, сама по себи, не значи много без атмосфере која је окружује и самим тим одређује. Просторне координате на сликарском пољу нису географске, већ митске. У последњих неколико година Доловачки је налсикао читав низ слика, на којима је у првом плану приказана девојка неочекиване грације која вертикално лебди изнад масива планинских врхова. Пред нама су слике упризорења, које нуде осећајну утеху коју не можемо пронаћи нигде другде. Слике у којима сећање прераста у саму стварност.

Свечано отварање
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.