Komentara: 0
Pregleda: 366

Koncert Subotičkog simfonijskog orkestra (solista Robert Lakatoš, dirgent Mikica Jevtić)

19. maj 2024. u 20:00 časova
Gradska kuća - Velika većnica

Idealni solista raskošnog, samouverenog tona, koji u svakom trenutku nastoji da zadivi publiku virtuozitetom“ (P. Connors, Bachtrack), violinista Robert Lakatoš, dobitnik je Prve nagrade na prestižnom Internacionalnom violinskom takmičenju u Pamploni, Španija 2015. godine. Ovaj mladi umetnik pre toga osvojio je Prvu nagradu na takmičenju Mary Smart u Njujorku 2013, te prestižne nagrade na takmičenjima Andrea Postakini u Italiji i Muzičke omladine u Rumuniji. Ovi uspesi otvorili su vrata njegovoj internacionalnoj karijeri na renomiranim muzičkim scenama sveta.

Robert Lakatoš nastupao je sa simfonijskim orkestrima Navare, Malage, Madrida, Getingena,  Krakova, Montereja, Ciriha, Istanbula, Ljubljane, Novog Sada kao i sa Beogradskom filharmonijom.

Sarađivao je sa eminentim dirigentima današnjice kao što su Gabrijel Felc, Uroš Lajovic, Džejms Džad, Manuel Hernandes Silva, Fabio Meketi, Nikolas Milton, Lior Šambadal, Antoni Vit, Filip Grinberg, Aleksandar Marković i mnogi drugi.

Robert Lakatoš rođen je u Novom Sadu 1991. godine. Odrastao je u muzičkoj porodici, gde mu je mentor bio otac, Imre Lakatoš. Kasnije je diplomirao u klasi prof. Dejana Mihailovića na Akademijii umetnosti u Novom Sadu. Studije nastavlja na Univerzitetu umetnosti u Cirihu, a istovremeno se usavršava kod vrhunskih umetnika kao što su  A. Rosend, J. Rahlin, R.Simović i R. Koelman. Ova iskustva obezbedila su mu trajni umetnički kvalitet koji razvija baveći se istovremeno koncertnim i pedagoškim aktivnostima.

Robert Lakatoš trenutno radi kao profesor violine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao i na Fakultetu Muzičke umetnosti u Beogradu. Od 2018. godine je umetnički vođa Kamernog gudačkog ansambla Roberta Lakatoša sačinjenog od umetnikovih studenata, koji za cilj ima promociju mladih violinskih virtuoza.

Dobitnik je nagrade Iskra kulture 2017, priznanja Zavoda za kulturu Vojvodine koje se dodeljuje za savremeno stvaralaštvo mladom umetniku do 35 godina.

 Robert svira violinu Antonija Stradivarija iz 1709. godine, iz privatne kolekcije čuvenog gudalara Vladimira Radosavljevića, čije gudalo takođe koristi.

 

Ulaznice se prodaju u biletarnici Narodnog pozorišta (Zgrada Sokolskog doma) po ceni od 1.000 dinara.

Koncert Subotičkog simfonijskog orkestra (solista Robert Lakatoš, dirgent Mikica Jevtić)
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.