Концерт: Трагом српске гитаре

SKC "Sveti Sava"

Мултимедијални музички програм

ТРАГОМ СРПСКЕ ГИТАРЕ

 

извођачи:
Урош Дојчиновић, гитара
Славко Николић, тенор
Ива Милошевић, флаута
Андреј Јованић, гитара
Гудачки квартет Интермецо

Покровитељи:
Министарство културе и информисања РС
Прометеј, Нови Сад
Бивеко, Београд

 

Мултимедијални музички програм ТРАГОМ СРПСКЕ ГИТАРЕ, први пут, интегрално представља капитална српска солистичка и камерна дела за гитару.

На програму су прве композиције Ј. Шлезингера настале у Србији 1830; први српски Дивертименто за гитару Г. Милановића 1842; први српски Концерт за гитару и оркестар П. Стајића из 1964, као и премијерно извођење низа дела за гитару српских аутора попут Коњовића, Биничког, Љ. Фрајт, В. Куленовића, Јаше Томића, Мирјане Живковић, Јована Јовичића и других, а поводом  обележавања 185 година од појаве гитаре у Србији.

Истовремено промовише се и прво српско публиковано издање Милановићеве Школе за гитар, штампане 175 година након њеног настанка (издавач ПРОМЕТЕЈ Нови Сад, 2017. Приређивачи Урош Дојчиновић и Драган Судимац), а публика ће имати прилике да на концерту дође и до јединственог сета сабраних солистичких албума Уроша Дојчиновића: „Југословенске премијере - Историјски снимци 1983-1993“ (издавач БИВЕКО, Београд 2017).

На видео биму  се у току концерата емитују фотографије, факсимили и пропратни текстови.

 

 

 

Биографије учесника у програмима

 

Урош Дојчиновић, гитарист, композитор, музиколог, педагог и публицист
Студирао класичну гитару и књижевност и дипломирао на Музичкој академији у Загребу (Република Хрватска), а потом завршио постдипломске студије одбранивши два доктората на интердисциплинарним музичким темама на Филолошком и Филозовском факултету Универзитету у Београду. Дојчиновићева уметничка активност обухвата преко 3500 наступа остварених широм света, велики број радио и телевизијских емисија, више стотина одржаних стручних предавања, мајсторских семинара и учешћа у раду различитих домаћих и међународних жирија. Објавио је преко 600 стручних радова и снимио више од 60 дискографских издања ( ЛП-плоча, музичких касета, ЦД и ДВД албума), за различите издавачке куће у Европи, Америци и Азији. За вишеструко уметничко деловање награђен је са више од 50 медаља, плакета, диплома и других признања у земљи и свету.

 

Славко Николић, тенор, оперски првак и концертни певач, солиста Музичке продукције РТС-а, рођен је у Крагујевцу 1956 године. Завршио је СМШ "Станковић" у и магистрирао је на Факултету Музичке уметности у Београду 1994 године, у класи проф. З. Крнетића. Гостовао је и наступао на значајним фестивалима у многим европским земљама: Италији, Енглеској, Француској, Аустрији, Шведској, Мађарској, Грчкој, Немачкој, Румунији, Бугарској, као и у преко стотину градова Србије и Црне Горе... Добитник је великог броја награда међу којима и "Мајсторски печат-српске круне” 2011. године. Објавио је 11 аудио албума. Често изводи дела савремених српских композитора, од којих су многа снимљена и архивирана као трајни снимци фонотеке РТС-а. Оснивач је и уметнички директор фестивала Српска соло песма - Младеновац 2011 - 2016.

 

Ива Милошевић, флаута, дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду у класи Љубише Јовановића (носилац награде из фонда "Јаков Срејовић" за најбољи дипломски испит на катедри за дувачке инструменте) и на Conservatoire National de Region de Boulogne - Billancourt, са највишом оценом жирија (Premier prix), у класи Celine Nessi. Усавршавала се на Koninklijk Conservatorium Antwerpen и на Универзитету "Felix Mendelssohn Bartholdy" у Лајпцигу (барокна флаута). Добитница многих награда на домаћим и међународним такмичењима, наступа редовно као флаутисткиња у различитим ансамблима у домену модерне и старе музике. Професор флауте у СМШ “Станковић” од 2003. године

 

Андреј Јованић, гитариста, лаутиста, теорбиста , је стекао звање Мастер гитаре у класи проф. Душана Димитријевића на универзитету Слобомир П у Бјељини. Основне студије историјске интерпретације на лаути, теорби и барокној гитари завршио је у класи проф. Ролфа Лислеванда на Високој државној школи за музику у Тросингену (Немачка), а отпочео у класи професорке Елизабете Кени на Краљевској музичкој академију у Лондону (Велика Британија).

Добитник је више награда за камерно извођење барокне музике у Лондону. Као члан камерних ансамбала и оркестара остварио је велики број наступа: Балкански Барокни Бенд (Француска), ансамбл La Follia (Румунија), Orchestra of the Age of Enlightement (Велика Британија), Musicans of the Globe (Велика Британија), Путујући свирачи (Србија)... Један је од оснивача удружења Нимбус Арт  из Београда, које од 2008. године организује значајан број музичких концерата и гостовања у земљи и иностранству, као и више фестивала у Београду.

Андреј Јованић је ангажован као наставник гитаре у Музичкој школи „Коста Манојловић” у Земуну.

 

 

 

Гудачки квартет ИНТЕРМЕЦО (Милена Рајковић, Тамара Живковић, Милена Мартинов-Стојковић и Милица Јакшић)

Још од свог оснивања 1999. године ИНТЕРМЕЦО квартет је на територији Балкана, стекао репутацију лидера у изводјењу рок обрада. Идеја његових чланица била је да изводе жанровски разнородну музику, иако су све четири свршене студенткиње ФМУ у Београду, Академије уметности у Новом Саду и Цетињу, што их је усмерило у правцу класичне музике. Током протекле деценије репертоар се мењао и проширивао у складу са концептима наступа. Тенденција ИНТЕРМЕЦО квартета је да истражује нове музичке трендове у циљу афирмације различитих жанрова у новом контексту. Публика данас као и пре више од једне деценије, има прилику да ужива у смелим и иновативним изводјењима препознатљивих нумера омиљених страних а све чешће и домаћих бендова. Репертоар по коме су познате широј публици својеврсна је шетња кроз различите музичке правце: од Баха, Моцарта, преко џез стандарда, па до музике група и извођача као што су: Стинг, Јамироqуаи, Металлица, Јоy Дивисион, Нирвана, РХЦП, Тхе Цуре, Блондие, Мусе… ИНТЕРМЕЦО има за собом бројне наступе концертног, фестивалског и клупског типа.

0

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.