Komentara: 0
Pregleda: 271

Lady of Hormones Week - projekcija filma: Vanda

13. novembar 2019. u 18:00 časova
Savremena galerija Subotica Više detalja

U okviru edukativnih i pratećih programa izložbe Edite Kadirić i Maje Rakočević Cvijanov Lady of Hormones održaće se lady of Hormones Week u Savremenoj galeriji Subotica. Tokom ove nedelje održaće se projekcija filma „Vanda”, pričaonica sa štićenicima Gerontološkog centra Subotica i stručno vođenje kroz izložbu i promocija kataloga. Ovim programima će se zatvoriti izložba Lady of Hormones.

U sredu 13. novembra od 18 časova u Savremenoj galeriji Subotica prikazaće se film VANDA rediteljke Barbare Loden.

Prvi i poslednji dugometražni film rediteljke i glumice Barbare Loden na revolucionaran način prikazuje život žene sa margine američkog društva. Neuspevajući da se prilagodi okolini čija pravila i zakonitosti ne razume, Vanda luta rudarskim naseljima Pensilvanije stihijski se prepuštajući životnim okolnostima. "Vanda" je esej o položaju žene u savremenom duštvu jednako koliko i kriminalistički road-film i kao takav važi za klasik američkog nezavisnog filma. Snimljen sa četvoročlanom filmskom ekipom, veoma skromnim budžetom, uz učešće velikog broja naturščika angažovanih iz penzionerskog doma ili lokalne mesare, film ulazi u program festivala u Veneciji gde osvaja nagradu kritike za najbolji film. U Americi postaje prvi igrani film žene autora koji ulazi u bioskopsku distribuciju i prvi film koji je režiran i napisan od strane ženskog autora. Barbara Loden nije uspela da snimi naredni film i ubrzo nakon teške bolesti umire u 48 godini. Ograničen uspeh filma vrlo brzo je potpuno zaboravljen, sve dok ga slučajno, nakon bankrota jedne filmske laboratorije u L.A-u 2007. godine, gde je kopija predviđena za spaljivanje na deponiji, nije ponovo otkrila grupa entuzijasta uz čiji napor je film restaurisan i ponovo prikazan svetskoj publici. Novo razumevanje "Vande" iz savremenog društvenog konteksta je dovelo do kultnog statusa na polju borbe za prava žena, dok ga Američki kongres proglašava Nacionalnim blagom.

Barbara Loden je mesecima nakon premijere izjavila da nikada nije razmišljala o podizanju svesti o položaju žena i da su razgovori o tome usledili kasnije: "Život žene je neistražena teritorija, i mi smo u neku ruku pioniri koji tek otkrivaju šta to znači biti žena."

Uvodnu reč o filmu će održati Petar Mitrić a ulaz na projekciju je slobodan.

Lady of Hormones Week - projekcija filma: Vanda
Povezana vest
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.