Komentara: 1
Pregleda: 905

Odavanje počasti dr Zoranu Đinđiću

12. mart 2021. u 16:00 časova
Subotica

Gradski odbor Demokratske stranke u Subotici poziva sugrađane da 12. marta 2021. godine, u petak, u 16 časova na Platou dr Zorana Đinđića odaju počast dr Zoranu Đinđiću, prvom demokratskom premijeru Srbije.

Dr Zoran Đinđić bio je jedan od inicijatora obnavljanja Demokratske stranke, jedan od njenih osnivača 1990. godine, a četiri godine kasnije postao je i njen predsednik. Izabran je za gradonačelnika Beograda 1997. godine, kao kandidat koalicije „Zajedno“ i kao čovek koji je nosio plamen demokratije. Zbog svog političkog delovanja, bio je osuđivan od strane tadašnjeg režima. Preuzimajući odgovornost za predvođenje procesa demokratskih promena u zemlji, bio je koordinator Saveza za promene i šef centralnog izbornog štaba Demokratske opozicije Srbije. Njegov rad doveo je do pobede na izborima 2000. godine, nakon kojih je smenjen autokratski režim Slobodana Miloševića. Za premijera Srbije izabran je 25. januara 2001. godine. Od tog trenutka, vodio je Srbiju pravcem preko potrebnih promena, demokratizacije društva i sistemskog uređenja i činio sve da zemlja postane dobro mesto za život svih ljudi koji u njoj žele da grade svoju sadašnjost i budućnost.

Dr Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine. Osamnaest godina nakon tog dana, Srbija još uvek nije onakva zemlja kakvu je on želeo da vidi.

„Život je ono što od njega napravimo. I Srbija je ono što od nje napravimo. Svojim činjenjem ili nečinjenjem. Ako sami ne damo pozitivan sadržaj svom životu, on verovatno neće biti dobar.“

Odavanje počasti dr Zoranu Đinđiću
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.