Komentara: 0
Pregleda: 129

AGORA: Utopija

12. jun 2024. u 19:00 časova
Gimnazija "Svetozar Marković" Više detalja

Kulturni centar "Klara i Rosa" započinje seriju otvorenih razgovora u javnim prostorima i poziva sugrađane različitih generacija, stavova, obrazovanja, profesija… da zajedno promišljamo o raznim temama i razvijamo kulturu dijaloga. Birajući razna i neočekivana mesta za okupljanje, gradimo građanski prostor svuda oko nas.


Praktikujući okupljanje i promišljanje u javnom prostoru u formi agore pozivamo vas na razmenu mišljenja bez osude, eksperiment i prihvatanje drugog i drugačijeg.


Prvi susret će se održati u parku kod Gimnazije “Svetozar Marković” u utorak, 12. juna sa početkom u 19 časova.

.
Učešće je slobodno i svako je dobrodošao!

Razgovor se vodi na srpsko-hrvatsko-bunjevačkom jeziku.
Razgovor vodi Boris Čegar, profesor filozofije.


Tema: Utopija, kao nepostojeće mesto, kod Tomasa Mora sinonim za društvo pravde, ali isto tako za nemoguću političku stvarnost, kao reč se često koristi kako bi se označilo ono što govornik smatra iluzijom.


Da li je moguće postaviti pitanje "Da li je utopija moguća"? Ako jeste, da li je postavljanje tog pitanja vrsta eskapizma ili postavljanje ideala? Pitamo se o mogućnosti postizanja društva pravde, političke zajednice u kojoj će ideal pravde biti ostvaren. Pritom se ne oslanjamo na koncepcije spasa koje po pravilu imaju religijski karakter, naprotiv mi ih na izvestan način opovrgavamo ne pristajući na transcedentnu pravdu, na obećanje onostranog ispunjenja večne pravde. 

Da li je moguće misliti utopiju ili se radi o apstraktumu koji na kraju ostaje samo prazna reč. Ima li misao o utopiji nekog jasnog sadržaja ili se radi o maglovitoj predstavi nečega idealnog, o nekom poretku koji je neostvariv. 

Već sada se kao problem ispostavljaju koncepti pravde, idealnog: Da li je pravedno ono kako jeste ili ono kako treba da bude?

AGORA: Utopija
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.