Komentara: 0
Pregleda: 261

Изложба: У славу 13. новембра 1918. - "Портрети народног краља у уметничким делима"

11. novembar 2019. 19:00 časova
Srpski kulturni centar "Sveti Sava" Više detalja

У СЛАВУ 13. НОВЕМБРА 1918.
101 година слободе
Суботица 13. НОВЕМБАР 1918 - 13. НОВЕМБАР 2019.

Музеј Војводине
Изложба "Портрети народног краља у уметничким делима"
аутор: Хаџи Зоран Лазин

Изложба под називом "Портрети народног краља у уметничким делима", организована је поводом обележавања 175 година од рођења Петра Првог Карађорђевића.

Поставка је покушај осветљавања лика и дела "народног краља", како су народ и војска звали Петра Првог Карађорђевића.

Изложба "Портрети народног краља у уметничким делима" представља јединствену ретроспективу свих уметничких дела, којима је мотив био Петар Први Карађорђевић.

На великим паноима посетиоци ће, између осталог, моћи да виде три краљева портрета које је Урош Предић насликао 1920, 1921. и 1928. године. Међу сликарима чија су дела заступљена су и браћа Босарић, Шпиро и Анастас, а биће представљен и један од првих портрета Петра Карађорђевића као краља, рад Николе Милојевића из 1903. Посебно поглавље изложбе је посвећено краљевим сликама са ратном тематиком, попут дела Богосава Војновића Пеликана, Милоша Гвозденовића, Васе Ешкићевића "Албанска голгота" или Френсиса Овена Солсберија. На паноима се налази и попис споменика, бисти, спомен-чесми посвећених Петру Карађорђевићу подигнутих између 1922. и 1939, као и њихове сачуване фотографије.

Уз фотографије ликовних дела постоји и текстуални део у виду цитата краља Петра или изјава о њему, те низ песничких оставарења (Лазе Костића, Едмона Ростана, Војислава Илића млађег, Рикарда Каталинића Јеретова, Алексе Шантића, Слободана Павићевића и Владана Симића).

Посетиоци могу да сазнају детаље из живота и периода његове владавине.

Поставка је заједнички пројекат Музеја Војводине, Историјског архива и Завода за заштиту споменика културе Новог Сада.

УЛАЗ ЈЕ СЛОБОДАН

Изложба: У славу 13. новембра 1918. - "Портрети народног краља у уметничким делима"
Povezana vest
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.