Komentara: 0
Pregleda: 782

Protest protiv uništavanja kulturnog nasleđa Subotice

07. decembar 2019. 12:00 časova
Gradski trg Više detalja

Građanska inicijativa “Priroda i društvo” Subotica poziva građane na protest protiv uništavanja kulturnog nasleđa Subotice

* * * * * * * * * * *

Naš grad, onakav kakvog ga znamo, umire, mada bi možda bilo tačnije reći da je već mrtav. Građanin ne postoji. Postoje samo članovi i oni koji nisu članovi. Članovi jedini imaju pravo na život i na rad, ostali su građani drugog reda. A oni koji su malo više, oni imaju pravo na sve. Imaju pravo da kulturno nasleđe grada sravne sa zemljom i na ruševinama podižu svoje fabrike novca. Drugo ih ništa ne interesuje. Kakav je to nesrećni nezasiti sklop ličnosti koji otima i uništava tako bezobzirno? Je li to manična jurnjava za srećom koja nikako da se uhvati? Zar je novac bitniji od svega? Zar nisu na pozicijama da brinu za opšte dobro? Zar je stvarno potpuno nebitno što se uništava grad svim ljudima koji u njemu žive? Zar smo svi mi nebitni? Kako od jednog i drugog prelepog šetališta može da se napravi svetleće groblje gde su sahranjeni ukus, mera i razum? Ne želimo da gledamo i zaobilazimo reklame na svakom koraku a da ne vidimo naše lepe zgrade i ulice! Dok šetamo, ne želimo da nam se gura u lice šta da kupimo ili kako da mislimo! To je urbicid i zločin! Zbog par onih koji će sipati profit u džepove svi moramo da se oprostimo od pogleda na naš grad. Čak i sa strane turizma ovo je potpuno nepromišljeno i kontraproduktivno.

Grad koji je bio primer kulture valja se u blatu. Na svakom koraku se guše slobode. Kultura se svela na tradiciju, i to upitnu. Šta ćemo mi da ostavimo za sobom, da li mi imamo pravo da stvaramo ovde i sada? Da li imamo pravo da mislimo i da se pitamo? Ovo je postao vašar  sa jeftinim  zabavama i skupo plaćenim šundom, a sad će još i da šljašti bezočno nam ispirajući mozak.

Ogromne reklame po šetalištima su poslednji u nizu dokaza da ljudi na pozicijama u ovom gradu ili ne znaju šta rade ili rade suprotno od onoga što bi trebalo da rade, a to je pre svega da čuvaju i poštuju ovaj grad i građane. Zašto to ne rade? Svi znamo. I svi smo krivi ako ćutimo i trpimo. A njih očigledno nije sramota.

Zato vas pozivamo na građanski protest, u subotu  7. decembra u 12 časova ispred Narodnog pozorišta, kada ćemo prikupljati potpise protiv uništavanja kulturnog nasleđa Subotice. Pozivamo vas i da se aktivno uključite u prikupljanje potpisa od strane vaših prijatelja, kolega, rođaka i komšija, preuzimanjem jedinstvenog obrasca Apela koji će biti dostupan na eventu Građanski protest protiv uništavanja kulturnog nasleđa Subotice, koji ćemo uskoro objaviti. Zajedno smo jači!

Protest protiv uništavanja kulturnog nasleđa Subotice
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.