Komentara: 44
Pregleda: 8762

Zvona, sirene i minut ćutanja u znak sećanja na žrtve Oluje

05.08.2015. u 17:21h
Izvor: RTV Yueco
Petominutim zvonjenjem zvona Hrama Svetog vaznesenja gospodnjeg i minutom ćutanja okupljenih građana u porti Hrama i u Subotici je obeležen Dan žalosti povodom 20 godina od vojno-policijske akcije “Oluja” hrvatskih oružanih snaga.
Zvona, sirene i minut ćutanja u znak sećanja na žrtve Oluje

Okupljeni građani palili su sveće za sve stradale tokom ove akcije. Programi medija u Subotici prilagođeni su Danu žalosti, a zastave na ustanovama spuštene su na pola koplja. Pre dvadeset godina, zbog akcije Oluja u Subotici je utočište našlo oko 5.000 građana s prostora tadašnje Republike Srpske Krajine.

Zvona Hrama Svetog vaznesenja gospodnjeg danas u podne, sirene i minuti ćutanja građana podsetili su danas i u Subotici na posledice vojne akcije “Oluja” u Hrvatskoj pre 20 godina. Okupljeni građani u porti Hrama palili su sveće za sve stradale tokom ove akcije. Jedan od njih bio je i Goran Prćić, koji je 09. avgusta 1995. godine, kao dvadesetogodišnji vojnik, izbegao u Srbiju. Na pitanje kako mu izgleda sve to 20 godina kasnije, odgovara – strašno.

Nakon “Oluje”, u Subotici je po rečima Komesara za izbeglice i migracije Stojana Ivoševića utočište pronašlo oko 5.000 građana s prostora nekadašnje Republike Srpske Krajine, dok je tokom ratova 90-ih u Suboticu došlo oko 12.000 ljudi. U tom periodu, prema njegovim rečima, u Subotici je otvoren veliki broj prihvatnih centara, kako u gradu, tako i u vangradskim naseljima – sale, škole, vatrogasni domovi. Poslednji kolektivni centri u Subotici zatvoreni su 2003. godine, a u međuvremenu se većina izbeglica snašla.Većina njih se uklopila i ostala da živi u ovom gradu.

Zvona, sirene i minut ćutanja u znak sećanja na žrtve Oluje

Izbegličko pitanje u Subotici nije zatvoreno, jer još uvek određeni broj ljudi ima izbeglički status, i to zbog imovinsko-pravnih odnosa. I oni, ali i ostali koji su stekli državljanstvo Republike Srbije, polažu prava na razne programe pomoći, kao što su građevinski materijal, dohodovne aktivnosti, a uskoro se očekuje i početak gradnje stanova za izbeglice u Subotici.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 8 godina i 8 meseci
Komentara: 44
Pregleda: 8762

Povezana vest

Povezana zviždaljka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.