Komentara: 49
Pregleda: 29461
Foto

Vučić i Grabar Kitarović potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa između Srbije i Hrvatske

20.06.2016. u 17:42h > 19:50
Izvor: Subotica.com
Vučić i Grabar Kitarović potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa između Srbije i Hrvatske

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović potpisali su danas u Gradskoj kući u Subotici Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske.

- Posebno mi je zadovoljstvo što mogu da budem domaćin ovom susretu u Gradskoj kući, najlepšem zdanju u našoj zemlji. Danas smo imali dobre i konstruktivne razgovore o brojnim temama sa kojima se susrećemo. Potpisana Deklaracija i politička izjava je dokaz da želimo da se naši odnosi unapređuju, i to ne samo kroz šest tačaka, nego i suštinski - istakao je premijer Aleksandar Vučić, neposredno po potpisivanju Dekleracije. - Posetili smo Dalj i Donji Tavankut. Uglavnom je bilo reči šta je to što bismo i jedni i drugi morali da uradimo i da popravimo, a tiče se prve tačke Deklaracije - pitanja odnosa prema pripadnicima srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji. Sa predstavnicima HNV i hrvatske zajednice imao sam nimalo lak ali otvoren razgovor i obećao sam podršku po raznim pitanjima, od asfaltiranja puteva, podrške kulturnim ustanovama, krenuli smo u popravljanje situacije sa udžbenicima i nema više nijedne političke prepreke. 

Vučić i Grabar Kitarović potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa između Srbije i Hrvatske

Premijer je dodao da je budući gradonačelnik Subotice već dobio zadatak da asfaltira dve ulice u Tavankutu, a premijer Pokrajinske Vlade Igor Mirović da nađe sredstva za finansiranje „Hrvatske riječi“.

- Konkretni rezultati dogovora videće se veoma brzo – poručio je Vučić.

Što se tiče drugih tačaka Deklaracije, premijer je napomenuo da je veoma važan odnos prema Evropi i svetu, da podržava saglasnost da dve države zajedno nastupaju po pitanju izbegličke krize, borbe protiv terorizma, a ono što je od bilateralnog značaja je rešavanje granične linije izmeđe Srbije i Hrvatske.

- Važno je da se problemi reše i da ne postoje teritorijalne pretenzije ni sa jedne ni sa druge strane, želimo da živimo u miru i popravljamo atmosferu, pokušaću da češće uđem u hrvatske cipele, kao što želim da oni uđu u srpske – naglasio je premijer. - Razlika između ove Deklaracije i celog procesa i onoga što smo imali ranije je što smo danas suštinski razgovarali a ti razgovori nisu bili nimalo slatki. Odnosi između Srbije i Hrvatske su kičma za dobre odnose u celom regionu, ali i značajni prema EU. Ovaj susret nije tražio niko sa strane, nego smo mi tako odlučili i nadam se da ćemo imati još ovakvih događaja koji će doneti boljitak za obe zemlje.

Vučić i Grabar Kitarović potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa između Srbije i Hrvatske

DEKLARACIJA OD 6 TAČAKA - Deklaracija o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske sadrži šest tačaka. U njoj se pre svega konstatuje da je dogovoreno da se, u cilju unapređenja bilateralnih odnosa, regionalne saradnje i stabilnosti kao i rešavanja otvorenih pitanja, između dve države aktivno pokrenu ili ubrzaju procesi unapređenja bilateralne zaštite manjina - srpske u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji. Potom se navodi da odmah treba pristupiti pregovorima državnih komisija o određivanju granične linije između Srbije i Hrvatske, na osnovu međunarodnog prava. Treća tačka govori o saglasnosti da su i Srbija i Hrvatska spremne da ubrzaju primenu Sporazuma o pitanjima sukcesije, potpisanog 29. juna 2001. u Beču, a četvrta je saglasnost da je potraga za nestalim osobama prioritetno humanitarno pitanje i da će uložiti iskrene i maksimalne napore u traženju nestalih. Potom se kaže da su obe države svesne novih izazova pred Evropom i svetom, posebno međunarodnog terorizma i svetske migrantske i izbegličke krize, kao i da su spremne aktivno i koordinirano da deluju u borbi protiv njih.

Po rečima predsednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović današnji susret je planiran nekoliko meseci, jer su obe strane želele da održe vrlo sadržajne susrete, koji će u budućnosti uroditi konkretnim i učinkovitim koracima.

- Razgovarali smo o pitanjima koja opterećuju odnos dve zemlje, ali i na licu mesta, u Dalju u Hrvatskoj i Tavankutu u Srbiji, upoznali se sa problemima i izazovima sa kojima se susreću srpska i hrvatska zajednica – objasnila je Kolinda Grabar Kitarović. - Razgovarali smo i o prilikama koje su ispred nas i fondovima EU koje možemo iskoristiti i koji su nam na raspolaganju.

Po njenom mišljenju, već godinama u rešavanju otvorenih pitanja nije učinjeno puno i zbog toga su današnji razgovori izuzetno bitni.

- Zahvaljujem se premijeru Vučiću što se već na današnjem susretu sa predstavnicima Hrvata obavezao na vrlo konkretne korake u rešavanju brojnih pitanja, posebno kada je reč o njihovom životnom standardu i negovanju vlastite kulture, jezika, obrazovanja... - naglasila je Grabar Kitarović. - Verujem da smo do sada u obe zemlje imali problema i jednim delom zbog nedostatka komunikacije. Kada je reč o srpskoj zajednici u Hrvatskoj, moram reći da svi mi želimo bolji život i da je još previše problema u privredi, socijalnom i penzionom sistemu koji opterećuju sve građane. Svima nam je zajednički cilj da zadržimo mlade ljude, da u inostranstvo ne odlaze puni autobisi svakog dana. Takođe razumem i sprsku zajednicu i lično se obavezujem da ću učiniti sve kako bi podržali ne samo kulturu i međusobno razumevanje, neko i rešavali konkretne probleme sa kojima se ljudi svakodnevno suočavaju a koji im život znače.

Vučić i Grabar Kitarović potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa između Srbije i Hrvatske

Tavankut (foto: RTS)

Pre sastanka, koji će po mišljenju srpske i hrvatske javnosti sasvim sigurno biti prekretnica u odnosima dve susedne zemlje, zvaničnici su posetili Donji Tavankut, gde ih je dočekao veliki broj meštana, a potom obišli HKPD „Matija Gubec“ i Galeriju Prve kolonije naive u tehnici slame. Za njih je priređen umetnički program kulturno-umetničkog društva HGU “Festival bunjevačkih pisama” i pevačke grupe “Kraljice Bodroga”.

Posle svečanog dela, u prostorijama HKPD “Matija Gubec” održan je sastanak sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, koje su predvodili Slaven Bačić, predsednik Hrvatskog nacionalnog vijeća i Tomislav Žigmanov, predsednik DSHV-a.

Vučić i Grabar Kitarović potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa između Srbije i Hrvatske

Izvor: Subotica.com
Potpisivanje Deklaracije o unapređenju odnosa između Srbije i Hrvatske Potpisivanje Deklaracije o unapređenju odnosa između Srbije i Hrvatske Potpisivanje Deklaracije o unapređenju odnosa između Srbije i Hrvatske Potpisivanje Deklaracije o unapređenju odnosa između Srbije i Hrvatske Potpisivanje Deklaracije o unapređenju odnosa između Srbije i Hrvatske Potpisivanje Deklaracije o unapređenju odnosa između Srbije i Hrvatske Potpisivanje Deklaracije o unapređenju odnosa između Srbije i Hrvatske Potpisivanje Deklaracije o unapređenju odnosa između Srbije i Hrvatske
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 49
Pregleda: 29461

Povezane vesti

Povezane teme

subotica

Grad Subotica

Aleksandar Vučić

hrvatska nacionalna manjina

kolinda grabar kitarović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.