Komentara: 11
Pregleda: 7892

"Toplana" odustala od dela kredita

14.07.2016. u 10:03h
Izvor: Subotica.com
Na minuloj sednici Skupštine grada usvojena je Odluka o davanju saglasnosti da JKP „Subotička toplana“ odustane od povlačenja 1.7 miliona evra, dela kredita dobijenog od KfW banke.
"Toplana" odustala od dela kredita

Reč je o zajmu od 4.5 miliona evra, koje je „Toplana“, uz pomoć Vlade Srbije, dobila još 2012. godine. Kredit je bio namenjen za rekonstrukciju magistralnih i uličnih vrelovoda, unapređenje podstanica, nadgradnju sistema za merenje i praćenje industrijskih sistema (SCADA) i izgradnju kogenerativnog sistema u krugu Opšte bolnice.

Kako se navodi u obrazloženju skupštinske odluke, „Toplana“ je iskoristila sredstva zajma u iznosu od 2.8 miliona evra i njima izvršila rekonstrukciju mreže centru grada i u naseljima Radijalac, Prozivka i delu Kertvaroša. Radovi na unapređenju toplotnih podstanica obuhvatali su rekonstrukciju 30, od planirane 94 podstanice. Međutim, odustalo se od unapređenja SCADA sistema i izgradnje postrojenja u krugu bolnice, jer je detaljna tehno-ekonomska analiza, izrađena od strane projektantske kuće „Stem“ iz Novog Sada, dokazala neisplativost istih.

- Izvršena je posebna analiza za kogenerativno postrojenje za Opštu bolnicu, koja je utvrdila da je investiciona vrednost ove pozicije veća za 100% u odnosu na procenjenu vrednost, dok je u pogledu SCADA sistema, utvrđeno da po realizaciji, on ne bi bio kompatibilan sa postojećim softverom i hardverom, zbog čega je JKP „Subotička toplana“ odustala od sredstava namenjenih za ove dve pozicije. „Toplana“ je unapredila SCADA sistem koristeći sopstvena sredstva na znatno povoljniji način, kako u finansijskom tako i tehničkom smislu – kaže se dalje u obrazloženju.

Direktor „Toplane“ Dervo Ahmetović objašnjava da postrojenje u krugu bolnice, koje je trebalo da proizvodi električnu energiju i reguliše klimatizaciju za celu ustanovu, nije bilo ni  ekonomski, ni tehnički opravdano.

- Konsultanti koji su angažovani predložili su da se odustane, jer bi ta investicija u mnogome prešla namenjenih 725 hiljada evra. Takođe, u sistem upravljanja trebalo je da se uložiti 200 hiljada evra, a mi smo taj posao rešili sa oko 15 hiljada evra sopstvenih sredstava. U 94 podstanice trebalo je uložiti oko milion evra, a mi smo 30 obnovili sa oko 200 hiljada evra, dok u ostale nije bilo potrebe ulagati jer su bile u dobrom stanju – dodaje Ahmetović. -U dogovoru sa Ministarstvom finansija, novac koji nije iskorišćen, biće preusmeren na beogradsku „Toplanu“ i zato verujem da negativnih penala neće biti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 7892
Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

gradska toplana

daljinsko grejanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.