Komentara: 37
Pregleda: 6062

Saopštenje Saveta Festivala evropskog filma Palić

17.10.2014. u 16:00h
Saopštenje Saveta Festivala evropskog filma Palić koje su potpisali Radoslav Zelenović u ime kreativnog ima i Mira Banjac kao predsednik Saveta prenosimo u celosti.
Saopštenje Saveta Festivala evropskog filma Palić

Gostujući u programu Radio Subotice g. Jene Maglai, Gradonačelnik Subotice, u vezi sa festivalima čiji je organizator Otvoreni univerzitet dao je sledeću izjavu: „Što se tiče festivala, lokalna samouprava, kao i Ministarstvo kulture i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, će se kao finansijeri više uplitati i kontrolisati rad festivalskih Saveta. Želimo zadržati sve stručne ljude koji su i do sada radili na organizaciji festivala, međutim, nećemo u buduće tolerisati da, primerice, član Saveta Filmskog festivala mesečno dobija 240.000 dinara za svoj rad na organizaciji ovog festivala, i uz to još prima i platu na Otvorenom univerzitetu.“

Savet Festivala evropskog filma „Palić“ u sastavu Mira Banjac (predsednik), Gordan Mihić (potpredsednik), Radoslav Zelenović, Miroslav Mogorović, Branislav Lečić, dr Zoran Đerić, Šifliš Zoltan, Sabolč Tolnai i Petar Mitrić i kreativni tim imenovan od strane Saveta u sastavu Radoslav Zelenović (direktor), Blažo Perović (izvršni producent), Nikolaj Nikitin (umetnički direktor), Miroslav Mogorović (programski direktor), Petar Mitrić (selektor) i Dejan Zvekić (direktor marketinga) obaveštavaju javnost da citirana izjava predstavlja insinuaciju i ordinarnu laž. Argumenti za ovu tvrdnju su sledeći:

Prvo, od kada su g. Zelenović i g. Perović pre 23 godine utemeljili Palićki festival šest sastava Saveta je u međuvremenu izmenjeno (oko pedeset članova), nikada ni jedan član Saveta nije dobio ni dinar honorara za svoje učešće u radu Saveta. Preciznije, svi članovi Saveta bez izuzetka obnašali su i obnašaju svoje uloge bez bilo kakve materijalne nadoknade što se može videti iz finansijskih izveštaja koje organizator godinama podnosi svim sufinansijerima festivala, pa i gradskoj upravi.

Drugo, umesto što neargumentavno pokušava da diskredituje članove Saveta g. Gradonačelnik se prethodno mogao obavestiti o proceduri odobravanja i trošenja sredstava. Prema toj proceduri organizator Festivala aplicira na konkurs Grada u kome precizno navodi detaljnu specifikaciju troškova. Po odobrenju sredstava i po završetku Festivala Otvoreni univerzitet, kao organizator, podnosi narativni i detaljni finansijski izveštaj sa kompletnom finansijskom dokumentacijom. Eventualne razlike između projektovanih i stvarnih troškova naknadno se obrazlažu. Nikada se do sada nije dogodilo da bilo koji od tri sufinansijera (Grad, Ministarstvo kulture i Pokrajinski sekretarijat za kulturu) stavi bilo kakvu primedbu na podnesene izveštaje koje je prethodno verifikovao Savet Festivala.

Treće, već nekoliko godina na osnovu konkursa Grad odobrava nešto manje od 6 miliona dinara za organizaciju Festivala od čega na zarade zaposlenih na Otvorenom univerzitetu odlazi 2.700.000 dinara. Pošto se Filmski festival priprema 11 meseci Grad finansira kompletnu godišnju zaradu selektora Festivala i po nekoliko mesečnih zarada nekolicine drugih saradnika sa Univerziteta koji profesionalno participiraju u organizaciji.

Četvrto, selektor Festivala, g. Petar Mitrić jedini je član Saveta koji je zaposlen na Otvorenom univerzitetu. Međutim, sem zarade, niže od republičkog proseka, koja mu se alimentira iz sredstava Grada nikada nije dobio ni jedan dinar na ime honorara kao član Saveta, a kamoli mesečnih 240.000 dinara.

Peto, uprkos višegodišnjim opstrukcijama, po kriterijumima Evropske filmske akademije, Filmski festival je svrstan u kategoriju najznačajnijih festivala ove vrste u Evropi. Tako visok rejting postignut je sa preskromnim budžetom, neadekvatnom festivalskom infrastrukturom i komatoznim stanjem u kojem se jezero i Palić kao turistička destinacija nalaze. I umesto da se uvaženi g. Gradonačelnik ponosi što se na Paliću i Subotici održava visokopozicionirana evropska kulturna manifestacija, koja je ujedno i najznačajnija kulturna manifestacija u Srbiji, što je Festival najznačajniji konstituent kulturnog identiteta Subotice, što je on neka vrsta socijano-kulturnog integratora lokalne zajednice, što je najbolji mogući promoter Palića u Evropi i svetu, g. Gradonačelnik svojim nepromišljenim i tendencioznim gestom istovremeno pokušava da diskredituje renomirane filmske stvaraoce koji svojim profesionalnim biografijama, kao članovi Saveta, stoje iza Festivala, da diskredituje organizatora Festivala (Otvoreni univerzitet), da diskredituje Evropsku filmsku akademiju i njeno vrednovanje dometa ovog Festivala, da diskredituje građane ovog grada koji Festival doživljavaju kao svoju autentičnu kulturnu vrednost i da državu Srbiju i Pokrajinu Vojvodinu želi da liši manifestacije koja slovi kao istinski evropski brend.

Na kraju ovog saopštenja ne preostaje nam ništa drugo nego da se zapitamo: U čijem je interesu da se jedna autentična evropska kulturna vrednost diskredituje od strane prvog čoveka Subotice? Ubeđeni smo da to nije interes Subotice, Vojvodine, Srbije, niti Evrope.

Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 37
Pregleda: 6062

Povezana vest

Povezane teme

festival evropskog filma palić

radoslav zelenović

mira banjac

savet festivala evropskog filma palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.