Komentara: 37
Pregleda: 6734

Sagmajster završio 36. Dakar na 53. mestu u generalnom plasmanu

19.01.2014. u 09:34h
Ovogodišnje izdanje maratonskog relija od kako se održava u Južnoj Americi, po oceni svih učesnika bilo je najteže do sada. Subotičanin Gabor Sagmajster, jedini predstavnik Srbije na Dakaru, u konkurenciji motociklista posle 13 specijalnih ispita osvojio je 53. mesto u generalnom plasmanu, što je i ujedno njegov najbolji plasman do sada - prenosi auto-moto portal "Plumrace"
Sagmajster završio 36. Dakar na 53. mestu u generalnom plasmanu

- U potpunosti sam zadovoljan rezultatom koji sam ostvario ove godine, kada je bilo najteže. Ko smatra da može bolje neka kupi motor, spremi 100.000 evra i prijavi se na Dakar, pa neka proba. Verujem da još dugo vremena neće biti nikog iz Srbije ko će uspeti da završi pet puta Dakar, najveći i najteži maratonski reli na svetu – prvi je komentar Sagmajstera u telefonskom razgovoru za portal "Plumrace".

Od 5 do 18. janura sa samo jednim danom pauze svi učesnici prevalili su više od 8.000 kilometara kroz Argentinu, Boliviju i Čile po izuzetno teško prohodnim terenima, na visokim nadmorskim visinima, po ognjenoj vrućini. Nema tog takmičara bilo da je samostalni ili član fabričkog tima da barem jednom nije pogrešio.

Sagmajster završio 36. Dakar na 53. mestu u generalnom plasmanu

Početak 36. Dakar relija - foto: Dakar.com

U dosadašnjem skoru Sagmajster protiv Dakara vodi sa 5:1.

- Ja sam svoj plan ispunio, ma kako da to drugima zvući. Slobodno mogu reći da je ovogodišnje izdanje Dakara bilo najteže do sada, a ovo mi je šesto učešće u Južnoj Americi. Ostvario sam najbolji rezultat do sada 53. mesto u generalnom plasmanu, baš u pomenutim uslovima. Znam da sam najavljivao da mogu u prvih 50 i po meni sam u tome i uspeo. Nije bilo takmičara na motociklu, kvadu, posada u automobilima i kamionima koje nisu imale greške. To se jednostavno dešava, jednostavno nije moguće svih 13 dana u ekstremnim uslovima biti 100 posto skocentrisan. Devetog dana imao sam žestok pad, a već sutradan sam imao problema sa navigacijom i tom prilikom izgubio tri sata, taman koliko me deli od plasmana u top 50 – sumirao je Sagmajster.

Sagmajster završio 36. Dakar na 53. mestu u generalnom plasmanu

foto: Dakar.com

Finalnog dana organizator je upriličio i ceremonijalnu rampu na kojoj su svi učesnici dobili priznanja, a zatim je usledila proslava. Naša ekipa iz Čila kreće u nedelju da bi u ponedeljak uveče sletela na beogradski aerodrom, na kojem će biti održana i konferencija za novinare.

Sagmajster završio 36. Dakar na 53. mestu u generalnom plasmanu

Kraj 36. Dakar relija (motociklisti) - foto: Dakar.com

DAKAR 2014 - konačan plasman po kategorijama:

* plasman, redni broj, ime takmičara, država

Automobil:

  1. 304, NANI ROMA (ESP)
  2. 300, STEPHANE PETERHANSEL (FRA)
  3. 301, NASSER AL-ATTIYAH (QAT)

Kamion

  1. 506, ANDREY KARGINOV (RUS)
  2. 501, GERARD DE ROOY (NLD)
  3. 500, EDUARD NIKOLAEV (RUS)

Motocikl

  1. 2, MARC COMA (ESP)
  2. 4, JORDI VILADOMS (ESP)
  3. 6, OLIVIER PAIN (FRA)

Kvad

  1. 251, IGNACIO CASALE (CHL)
  2. 252, RAFAL SONIK (POL)
  3. 255, SEBASTIAN HUSSEINI (NLD)

 

Postavljeno pre 10 godina i 3 meseca
Komentara: 37
Pregleda: 6734

Povezane vesti

Povezane teme

Gabor Sagmajster

dakar reli

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.