Komentara: 8
Pregleda: 14755

Rekonstrukcija fasade Sinagoge

05.03.2013. u 17:16h
Izvor: SuMedija
U okviru IPA prekogranične saradnje Srbije i Mađarske kroz projekat „Dragulji na prekretnici stoleća – tematsko lutanje u čudesnom svetu secesije” predviđena je rekonstrukcija severno – istočne fasade Sinagoge u Subotici i obnova krova Grofovske palate u Segedinu.
Rekonstrukcija fasade Sinagoge

Predstavnici Segedina, vodećeg partnera u ovom projektu i Subotice, pratećeg partnera danas su se sastali u Zelenoj sali Gradske kuće na kojem je dogovorena dalja saradnja u vezi ovog projekta.

Ukupna vrednost projekta koji traje 14 meseci je 293 hiljade evra, a za Suboticu su obezbeđena sredstva od 146.446 evra, a grad Subotica, kao prateći partner u projektu sa sopstvenim sredstvima učestvuje sa 25.843 evra, rekla je Marta Dobo, član Gradskog veća zadužena za međunarodnu i regionalnu saradnju.

- Osim ovog u toku je i projekat „Či” koji je vezan za očuvanje secesije i sa tim projektom će se Subotica predstaviti na Sajmu turizma u Kečkemetu 8.i 9. marta, a 23. marta u Segedinu—navela je Marta Dobo.

Nenad Ivanišević, projekt menadžer je istakao da je ovo samo početak onog što jeste opredeljenje, a to je da Sinagoga, zasija punim sjajem na kulturnom nebu grada Subotice.

Nenad Ivanisevic

- Oko 100.000 evra predviđeno je za konkretne građevinske radove jednog dela fasade koji je projektom predviđen. Ali to nije sav novac, dakle kroz Svetski memorijski fond, budžet grada Subotice i budžet Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine planiramo ove godine da skupimo oko 300.000 evra za renoviranje spoljnog uređenja Sinagoge, a kada to završimo, krenućeno na unutrašnje uređenje Sinagoge —rekao je Ivanišević i najavio za maj ili jun početak radova na subotičkoj Sinagogi.

Sredstva od ovog projekta Segedin će iskoristiti za obnovu krofa Grofovkse palate koja se nalazi u centru Segedina, navela je Agneš Igaz iz Segedina, koji je vodeći partner u ovom projektu.

- Uz Suboticu i Segedin u ovaj projekat uključiće se i Senta, a ova tri grada će pripremiti secesijske detalje iz svojih gradova za brošuru koja će biti urađena, a uz to pripremiće se monografija, internet stranica i aplikacija za mobilni telefon—rekla je Igaz koja se nada da će kao i prethodni zajednički projekti i ovaj biti završen u predviđenom roku.

Izvor: SuMedija
Rekonstrukcija fasade Sinagoge kroz IPA projekat Rekonstrukcija fasade Sinagoge kroz IPA projekat Rekonstrukcija fasade Sinagoge kroz IPA projekat Rekonstrukcija fasade Sinagoge kroz IPA projekat Rekonstrukcija fasade Sinagoge kroz IPA projekat Rekonstrukcija fasade Sinagoge kroz IPA projekat Rekonstrukcija fasade Sinagoge kroz IPA projekat Rekonstrukcija fasade Sinagoge kroz IPA projekat
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 8
Pregleda: 14755

Povezane vesti

Povezane teme

Nenad Ivanišević

IPA prekogranični program

IPA projekat

sinagoga

subotička sinagoga

rekonstrukcija sinagoge

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.