Komentara: 67
Pregleda: 18416

Povređene mladiće posetili gradonačelnik i predsednica Skupštine Subotice

19.08.2013. u 12:26h
Izvor: Subotica.com
Posle par prospavanih noći, kako za koga, ne stišava se bura oko incidenta koji je ujedinio Suboticu u stavu da su neophodne hitne promene po pitanju podizanja nivoa bezbednosti građana. Informacija o ovom slučaju koja je dospela u medije još u subotu uznemirila je javnost i dovela do osude ali i velike (opravdane) zabrinutosti šta posle ovoga može da sledi... ipak, gradonačelnik i predsednica Skupštine pozivaju građane da ne donose preuranjene zaključke, a još manje da preuzimaju stvar u svoje ruke.
Povređene mladiće posetili gradonačelnik i predsednica Skupštine Subotice

Posle inicijalne informacije koju su preneli lokalni mediji oglasila se i Policijska uprava Subotica sa zvaničnim saopštenjem povodom pomenutog incidenta, a jutros su u posetu povređenim mladićima došli Modest Dulić, gradonačelnik i Marija Kern Šolja, predsednica Skupštine Subotice koji su bili jedinstveni u osudi ovog nasilničkog ponašanja, apelovali da javnost ne donosi preuranjene zaključke, pozvali na racionalno ponašanje, da se omogući rad pravosudnim organima i poželeli mladićima brz oporavak.

"Najoštrije osuđujemo vandalsko, drsko, neljudsko i kriminalno ponašanje koje je dovelo u opasnost dva ljudska života. Subotica je uvek bila mirna, pitoma i tolerantna sredina i učinićemo sve da ona takva i ostane." - izjavio je Modest Dulić, gradonačelnik Subotice i dodao: "Posle svih dešavanja vezanih za ovaj slučaj važno je da se ne daju ishitrene izjave, da se ne generalizuje kriminogeno ponašanje pojedinaca i da konstatujemo da ovakvo ponašanje nema nacionalno obeležje niti nacionalni identitet - radi se o društvenim anomalijama sa kojima društvo treba da se izbori."

Dulić  je napomenuo da ono što izdvaja ovaj slučaj je to što su počinioci dobro poznati policiji i evidentiratni su kao povratnici u krivičnim delima, zna se stereotip njihovog ponašanja i njihova prošlost, ali oni i dalje neometano štetaju ulicama ovog grada, za šta krivi pravosudne organe.

U narednim koracima koji će uslediti Gradonačelnik je najavio da će se obratiti Ministru policije Ivici Dačiću i upoznati ga sa sve češćim ugrožavanjem bezbednosti u Subotici, ali i pozvati na odgovornost pravosudne organe koji za prestupnike koji ugrožavaju tuđu imovinu i živote određuju simbilične kazne koje omogućavaju istima da se vrlo brzu nađu na ulici.

Komunikacija sa policijom je, kako kažu, na dobrom nivou, ali i svesni su svakodnevnih problema sa kojima se PU Subotica suočava u vidu nedovoljnog broja raspoloživih službenih lica na ulici i opremom koja im je neophodna za rad. U skladu sa takvom situacijom Gradonačelnik je najavio da će tražiti od Ministra Dačića da se Subotici odobri povećanje broja policijskih službenika do tog broja koji bi garantovao bezbednost i miran san građana Subotice.

"Civilne straže su nešto što želimo da izbegnemo jer to bi značilo poraz države i pokazatelj nemoći u borbi sa ovim bezbedonosnim problemima." - dodao je Dulić

Sistem javne bezbednosti kroz video nadzor najfrekventnijih lokacija je u završnoj fazi, u kojoj će na 9 lokacija do kraja godine biti postavljene nadzorne kamere. U drugoj fazi planira se obezbeđivanje još 50 lokacija na teritoriji Subotice, a zatim će se isti sistem proširiti na škole i vrtiće.

"Od velike i pompezne borbe protiv kriminala i korupcije koja se često eksploatiše u medijima jedino što Subotičani mogu da zaključe jeste da je u proteklih godinu dana nivo bezbednosti značajno snižen, a broj krivičnih dela povećan. Borba protiv kriminala ne vodi kroz tabloide, nego tamo gde problem nastaje, gde eskalira, a to je ulica, kao i dobrim sistemom pravosuđa" - konstatovao je Dulić.

Osim saopštenja koje su izdali u nedelju, iz Policijske uprave Subotica niko od zvaničnika se dosada nije oglasio na ovu temu, a svakako interesovanje građana i medija postoji.

Povređene mladiće posetili gradonačelnik i predsednica Skupštine Subotice

Povređene mladiće posetili gradonačelnik i predsednica Skupštine Subotice

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 godina i 8 meseci
Komentara: 67
Pregleda: 18416

Povezane vesti

Povezane teme

gradonačelnik Subotice

Modest Dulić

opšta bolnica

marija kern šolja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.