Komentara: 18
Pregleda: 7841

Postavljen novi spomenik "Ptica slomljenih krila"

24.10.2014. u 11:37h
Izvor: Subotica.com
Novi spomenik "Ptica slomljenih krila" montiran je u utorak na Senćanskom groblju na komemorativno mesto odakle je pre godinu dana ukraden, a čiji počinioci još uvek nisu pronađeni. U pitanju je kopija orginalnog spomenika, odnosno izliveni model u bronzi i patiniranje po uzoru na original.
Postavljen novi spomenik "Ptica slomljenih krila"

Lokalna samouprava raspisala je sredinom avgusta javnu nabavku za izradu novog spomenika "Ptica slomljenih krila", nakon što je istoimena bronzana skulptura teška 350 kilograma ukradena sredinom oktobra prošle godine.

"Ptica slomljenih krila" je spomenik podignut u znak sećanja na 852 civila mađarske, srpske, hrvatske, jevrejske i nemačke pripadnosti, koji su pogubljeni 1944. i 1945. godine bez ikakve osude.

Rekonstrukciju su radili Moderno-umetnička livnica "Jeremić" iz Beograda zajedno sa angažovanim vajarima i livcima koji su vratili spomenik u prvobitno stanje, a ovih dana treba da se uradi proces matiniranja, zatim voskiranje gde se očekuje da spomenik dobije nekadašnji sjaj.

Radnici JKP "Parking" Subotica preneli su u utorak skulpturu specijalnim transportnim vozilom preduzeća.

Postavljen novi spomenik "Ptica slomljenih krila"

Proces montaže skulpture pred završne radove

Gradonačelnik Subotice, Jene Maglai, u izjavi za Magyar Szo rekao je da su ova zajednica i ovaj grad imali snage da spomenik vrate na njegovo mesto.

- „Ne smemo dozvoliti da iko ikada pokuša da oskrnavi prošlost jedne nacije. Zadatak svih nas koji živimo u Subotici je da čuvamo i očuvamo naše spomenike”, naglasio je gradonačelnik.

Lider Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da je zadovoljan što će se ovogodišnji komemorativni skup posvećen nevino nastradalim žrtvama iz 1944. i 1945. godine održati sa već postavljenim spomenikom, ali je izrazio zabrinutost zbog toga što policija ni godinu dana nakon krađe nije pronašla počinioca.

Postavljen novi spomenik "Ptica slomljenih krila"

Postolje posle krađe skulpture

Spomenik "Ptica slomljenih krila" sada se nalazi na osvetljenom mestu, obezbeđen je alarmnim sistemom, a nadziru ga i kamere. Za izradu i montažu spomenika lokalna samouprava je izdvojila oko dva miliona dinara sa PDV.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 18
Pregleda: 7841

Povezane vesti

Povezane teme

spomenik ptica slomljenih krila

senćansko groblje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.