Komentara: 13
Pregleda: 15059
Foto

Otvoren Vicekonzulat Italije u Subotici

08.12.2016. u 15:44h
Izvor: Subotica.com
U našem gradu danas je svečano otvoren Vicekonzulat republike Italije, prva konzularna kancelarija ove zemlje van Beograda. Počasni Vicekonzulat svečano su otvorili ambasador Italije Đuzepe Manco, predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.
Otvoren Vicekonzulat Italije u Subotici

Prostorije Vicekonzulata nalaze se u zgradi DDOR-a, u ulici Đure Đakovića, a dužnost vicekonzula obavljaće Karmine Taralo.

Vicekonzulat je nadaležan za pokrajinu Vojvodinu, u kojoj Italija zauzima prvo mesto kao strani investitor sa više od 50 preduzeća koje već godinama tu uspešno posluju. U njima je zaposleno oko deset hiljada ljudi, a uloženi kapital je skoro 800 miliona evra.

- Između Italije i Vojvodine i Srbije postoji oko dve hiljade godina tradicije i podsetimo da se u ovim predelima rodilo nekoliko rimskih careva. Ali nećemo da govorimo o istoriji prijateljstva nego o razlozima zbog kojih otvaramo Vicekonzulat, koji treba da osnaži te odnose – rekao je na otvaranju ambasador Đuzepe Manco. - Otvaranje ove kancelarije je odgovor Italije na zahteve naše zajednice koju u ovoj važnoj srpskoj pokrajini čine privrednici, predavači, lektori italijanskog jezika i mnogobrojni Italijani koji žive ovde. Želimo da se prijateljstvo dve zemlje i dalje razvija, a Vicekonzulat otvaramo u vreme kada Italija u Briselu utiče i podržava otvaranje novih poglavlja u pregovorima između Srbije i Evropske unije.

Otvoren Vicekonzulat Italije u Subotici

Po rečima pokrajinskog premijera Igora Mirovića, Vicekonzulta treba da bude nova tačka saradnje Italije i Srbije, pre svega u oblasti privrede.

- Ovakav trenutak uvek može da posluži da planiramo budućnost. Nadamo se da će ovo biti podstrek za jačanje privredne saradnje. Imamo zajedničke velike ambicije – da imamo nove kompanije u industrijskim zonama, da inteziviramo saradnju Vojvodine i italijanskih regija, kao i da unapređujemo razmenu iskustava univerziteta i naučno-tehnoloških projekata – najavio je Mirović. - Subotica je mesto u kome posluje veliki broj italijanskih kompanija i veliki broj građana Italije ovde živi i za sve njih, a i za naše građane, ovde će biti mesto susreta, razmene informacija i pomoći, mesto koje će povezivati sve oni koji zajednički žele da unaprede saradnju na svim oblastima života i rada. On će biti most između italijanskih i srpskih građana. 

Gradonačelnik Bogdan Laban podsetio je da već godinama u Subotici posluju italijanske firme „Gordon Kalcedonija“, „Elektroremont“ i „Leonardo“, koji zapošljavaju više od dve hiljade radnika.

- Pre tačno godinu dana otvoren je Italijanski kulturni centar u Subotici, danas je otvoren Vicekonzulat, što je od velike važnosti i za grad i za privrednike. Nadamo se da ćemo vrlo brzo privući i druge potencijalne investitore u našu industrijsku zonu u Malom Bajmoku – istakao je gradonačelnik. - U pregovorima smo sa još jednom kompanijom iz Italije i nadam se da ćemo uskoro, za mesec, dva, potpisati ugovor da sa njom, da će doći u industrijku zonu i zaposliti još 150 ljudi.

Otvoren Vicekonzulat Italije u Subotici

U Vicekonzulatu građani će moći da dobiju sva neophodna dokumenta – potvrde o rođenju, venčanju, pravnu pomoć, da overe potpise...

- Isto tako, ovde pomoć mogu da dobiju italijanska preduzeća, ali i svi oni koji žele da rade sa njima – objasnio je vicekonzul Taralo.

Izvor: Subotica.com

Otvaranje vicekonzulata Italije u Subotici

Otvaranje vicekonzulata Italije u Subotici Otvaranje vicekonzulata Italije u Subotici Otvaranje vicekonzulata Italije u Subotici Otvaranje vicekonzulata Italije u Subotici Otvaranje vicekonzulata Italije u Subotici Otvaranje vicekonzulata Italije u Subotici Otvaranje vicekonzulata Italije u Subotici Otvaranje vicekonzulata Italije u Subotici
Pogledaj ostale fotografije

Sastanak gradonačelnika Subotice, predsednika Vlade APV i privrednika iz Italije

Sastanak gradonačelnika Subotice, predsednika Vlade APV i privrednika iz Italije Sastanak gradonačelnika Subotice, predsednika Vlade APV i privrednika iz Italije Sastanak gradonačelnika Subotice, predsednika Vlade APV i privrednika iz Italije Sastanak gradonačelnika Subotice, predsednika Vlade APV i privrednika iz Italije Sastanak gradonačelnika Subotice, predsednika Vlade APV i privrednika iz Italije Sastanak gradonačelnika Subotice, predsednika Vlade APV i privrednika iz Italije Sastanak gradonačelnika Subotice, predsednika Vlade APV i privrednika iz Italije Sastanak gradonačelnika Subotice, predsednika Vlade APV i privrednika iz Italije
Pogledaj ostale fotografije

Sastanak gradonačelnika Subotice, predsednika Vlade APV i ambasadora Italije u Beogradu

Sastanak gradonačelnika Subotice, predsednika Vlade APV i ambasadora Italije u Beogradu Sastanak gradonačelnika Subotice, predsednika Vlade APV i ambasadora Italije u Beogradu Sastanak gradonačelnika Subotice, predsednika Vlade APV i ambasadora Italije u Beogradu Sastanak gradonačelnika Subotice, predsednika Vlade APV i ambasadora Italije u Beogradu Sastanak gradonačelnika Subotice, predsednika Vlade APV i ambasadora Italije u Beogradu Sastanak gradonačelnika Subotice, predsednika Vlade APV i ambasadora Italije u Beogradu Sastanak gradonačelnika Subotice, predsednika Vlade APV i ambasadora Italije u Beogradu
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 13
Pregleda: 15059
Povezane teme

bogdan laban

igor mirović

vicekonzulat italije u subotici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.