Komentara: 24
Pregleda: 10745

Nema dužih listi čekanja na preglede u Bolnici

02.10.2014. u 10:49h
Izvor: Subotičke novine
Povodom primedbi nekih sugrađana da na pojedine preglede u ovoj ustanovi čekaju mesecima, direktor Bolnice dr Goran Bićanin u intervjuu za Subotičke novine objašnjava da postoje liste čekanja na određenim odeljenjima, ali da one nisu "krivica" te ustanove, nego rezultat nedostatka lekara specijalista što nije u nadležnosti Bolnice.
Nema dužih listi čekanja na preglede u Bolnici

Pojedini građani žale se na čekanja na specijalističke preglede. Posebno se u poslednje vreme pominje koronarno odeljenje, gde se prema žalbama nekih sugrađana, pregledi u ambulanti i operacije zakazuju za čak narednu godinu.

- To je delimično tačno. Naime, sama činjenica da u Bolnici trenutno imamo samo 5 lekara kardiologa specijalista koji obavljaju kako internističku tako i svoju subspecijalističku službu, govori da su oni i više nego opterećeni sve većim brojem pacijenata. Zakazivanja na funkcionalnoj dijagnostici koja podrazumeva između ostalog ergometriju, testove opterećenja, ultrazvučni pregled srca i druge, se obavljaju za oko 4 do 7 meseci u zavisnosti koji je kardiolog u pitanju. I to je neka naša realnost. Još tri lekara su u procesu edukacije za subspecijalizaciju.  Problem je dakle ponavaljam, u velikom prilivu pacijenata, jer svi lekari koji trenutno rade na ovom odeljenju, imaju stepen ispunjenja radnih aktivnosti koji je propisala država.  To znači da svako od njih ima određen broj pregleda koji mora da ispuni kao i aktivnosti kardiologije, a one su ispunjene i više nego 100 odsto. Dakle pet kardiologa ne može da pregleda sve pacijente za tako kratko vreme, jer Opšta bolnica Subotica ne prima samo kardiološke pacijente Severnobačkog okruga nego i iz ostalih regiona.

Postoje li ipak „uska grla" u vašoj ustanovi i da li se sve aktivnosti odvijaju po zacrtanom i usvojenom planu?

- Upravo smo prošle nedelje obavili redovan šestomesečni izveštaj u pravcu Upravnog i Nadzornog odbora ustanove, i on je pokazao da je Bolnica obavila svoje zadatke u zadatim vrednostima. To praktično znači da je većina lekara izvršila obavezu prema RFZO, a u prilog tome govori i činjenica da u polikliničkom delu imamo prebačaj od 100 odsto (dakle imamo povećanje broja pregledanih pacijenata). Što se operacija tiče, nemamo nikakvih zakazivanja niti lista čekanja, osim određenih kao što su operacije kolena i kukova. Podsećam, da se na ortopediji operacije nisu radile u julu i avgustu što je uobičajena praksa kod nas (zbog rizika od mogućih infekcija), te je na ovom odeljenju došlo do blagog zastoja, odnosno formirale su se manje liste čekanja.

U poslednje vreme dosta se govorilo o odeljenju za oftalmologiju kako u pravcu dugačkog roka čekanja na pregled pa do problema koji tište ovo odeljenje, pre svega zbog nedostajuće opreme.  Da li su se tu stvari pomerile unapred?

- Završili smo Javni tender za aparat za ultrazvučni pregled oka, on je nabavljen, vrednost mu je oko 20.000 evra, koja su nabavljena zahvaljujući opredeljenim sredstvima Opštinskog javnog tužilaštva. Sledi procedura za nabavku aparata za operacije katarakte oka čija je vrednost oko 50.000 evra. Na listi čekanja je trenutno oko 160 pacijenata, a nju možemo da nivelišemo za najviše dva do tri meseca.  Tu je problem što je prošle godine kompanija sa kojom smo sarađivali uzela svoj aparat nazad a koji smo mi dobili na korišćenje, s obzirom da je država uvela centralni tender, a mi smo dok smo imali taj aparat operacije radili bez čekanja. Kao primer navešću novembar mesec prošle godine u kojem smo imali 100 operacija katarakti oka. Kada dobijemo aparat opet ćemo se vratiti na taj ili čak i viši nivo. Nije nimalo lako u ovoj neimaštini „pronaći" 50.000 evra.

Da li je tačno da se na pregled na magnetnu rezonancu čeka oko osam meseci?

- Da, jeste. Ali i tu ne treba zaboraviti da je subotička Bolnica jedina regionalna bolnica u Vojvodini koja ima ovakav jedan aparat. Tačnije, magnetnu rezonancu pored naše ustanove imaju u Vojvodini još samo Institut za onkologiju u Sremskoj Kamenici - dva magneta i Klinički centar Vojvodine. Takođe, ustanova smo gde dolaze pacijenti od Kikinde do Sombora, što je ogroman broj. Propusna moć na magnetu je oko 45 minuta, a sama činjenica da on radi u punom obimu u dve smene ukazuje da mi nemamo problema sa radom „unutra" nego je nedovoljno opreme i lekara. Vi ne možete dakle sa jednim aparatom da pregledate na vreme i bez čekanja nekih 600 do 700 hiljada stanovnika regije koje pokriva naša Bolnica. U proseku je 15 pacijenata dnevno na magnetnoj rezonanci, aparat radi bez problema i kvarova, a često registrujemo i veći broj pregleda jer neki pacijenti dolaze da u danu obave i po dva.

Pojedina odeljenja su se preselila na druge spratove.  Šta se suštinski time htelo postići?

- Bolnica je odavno definisana kao bolnica sekundarnog nivoa sa 670 kreveta i zadnji put prostorna reorganizacija naše ustanove urađena je još davne 1971. godine kada je ona i useljena.  U tom trenutku i prilike u Bolnici su bile drugačije, tada je Bolnica imala 820 kreveta.  Desilo se da se drugi sprat desno gde je ranije bila ortopedija planira za buduću angio salu i pejsmeker centar i tu je pozicionirano sada i odeljenje za oftalmologiju koje Uredbom Plana mreže može da ima samo 16 kreveta, dakle ne više. Na četvrti sprat je sada premešteno odeljenje za ortopediju koje je bilo na skučenom prostoru na drugom spratu i to je takođe dobro rešenje jer istim Planom mreže ortopedija ima pravo na 42 kreveta što će im novi prostor to i omogućiti a samim tim i pacijentima kvalitetniju zdravstvenu uslugu.  Gastroenterologija je prebačena na šesti sprat gde je bila oftalmologija.  Prostorna raspodela još nije u potpunosti završena, biće tu još preseljavanja određenog broja odeljenja. Sama činjenica da svako preseljenje znači i preseljenje u kvalitetnije i adaptirane prostore, sama govori sve, tako da ne vidim tu nikakav problem. Dakle tu nema nikakvog prostora za sumnje oko „gašenja" nekih odeljenja kao što se spekulisalo primera radi odeljenja oftalmologije, jer je ono zbog problema sa kadrom odnosno nedovoljnim brojem oftalmologa bilo u kontinuiranom "minusu". Čitavu prošlu i ovu godinu radili smo sa jednim odnosno dva oftalmologa, a prema Planu bi trebalo da ih radi sedam. Sa nabavkom opreme ćemo i ovaj problem delom rešiti jer su postojeća dva oftalmologa spremni da iznesu teret operacija tog obima.

Kako dolazite do potrebnih sredstava za nabavku opreme?

- U ovoj godini subotička Bolnica je zahvaljujući opredeljenim sredstvima Opštinskog javnog tužilaštva u Subotici nabavila tri nova aparata, koja su veoma značajna u dijagnostici i lečenju. S početka godine nabavljena je nova oprema za ORL odeljenje, u aprilu aparat za otežanu intubaciju i sada aparat za ultrazvučni oftalmološki pregled pacijanata. Na osnovu istih sredstava sledi nabavka opreme za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.  Takođe, Grad je pomogao da se prošle godine završi krov iznad operacionih sala, a iz istog izvora je završena i gluva soba na ORL odeljenju. Sada ulazimo u fazu adaptacije prozora i vrata u okviru Projekta energetske efikasnosti za koju smo iz lokalnog budžeta dobili 2 miliona dinara, kao i izradu tehničko projektne dokumentacije za novu zgradu za plućno odeljenje u vrednosti od 2,5 miliona dinara.

Sanacija odeljenja nakon nedavnog požara završena je u planiranom roku.

- Upravo tako. Paralelno sa svim aktivnostima koje sam naveo radili smo i sanaciju odeljenja i zgrade vešeraja stradalih u nedavnom požaru, a sve radove uspešno, dakle u roku i završili.  Novosadska firma koja je dobila posao na tenderu, završila je sve poslove i stvari su se vratile u normalu. Imamo adaptirana, dakle potpuno nova odeljenja gde zbrinjavamo pacijente.

Metadonski centar odeljenja psihijatrije takođe je "goruća" tema koja se već duže vreme pominje u javnosti.  Zašto ova ideja nije zaživela do sada iako je najavljivana nekoliko puta?

- Sama ideja jeste potreba i ona je krenula iz Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Tačno je da i tu imamo problema. Ovde se radi o dilemi da li taj centar treba da bude u okviru Bolnice ili na nivou primarnog sektora, zatim da li ovaj broj neuropsihijatara kojim Bolnica raspolaže zaista jeste ili nije dovoljan kako bi se izdvojili lekari koji će raditi u tom centru i naravno pitanje manipulacije preparatima koji se dobijaju u metadonskom centru. Prema nekim našim informacijama, puno nekih neformalnih aktivnosti ima u tom segmentu, a takođe cela stvar nije ispraćena onako kako bi trebalo. Zato metadonski centar nije do sada zaživeo u Opštoj bolnici Subotica. Mi sada i ne znamo da li će on ipak dočekati početak rada jer da bi jedna ideja pa tako i ova bila realizovana stopostotno, ona pre svega mora da bude jasno i kristalno definisana i finansijski potpomognuta, što nije slučaj Metadonskog centra u Bolnici. U međuvremenu se promenila i struktura u Ministarstvu zdravlja a nema na vidiku kontinuiteta ideje da se ovaj projekat nastavi. Bolnica će se svakako i dalje truditi da pacijentima u skladu sa svojim mogućnostima obezbedi kvalitetnu zdravstvenu uslugu, ali treba znati da je zdravstvo pre svega refleksija stabilne ekonomije jedne države.  U državi gde imamo situaciju da su finansijska izdvajanja za zdravstvo marginalna odnosno veoma mala, u poređenju sa zemljama u regionu i Evropi, činjenica je da naša Bolnica daje i više od realnih mogućnosti.

Uskoro i nova neonatologija

Kako smo ekskluzivno saznali, subotička Bolnica ubrzo će se moći pohvaliti još jednom novom investicijom. Na svoj rođendan - 1. oktobra, (na dan kada je osnovana 1841. godine), očekuje se otvaranje novog rekonstruisanog odeljenja neonatologije. Ono je zahvaljujući sredstvima Grada i drugih donatora adaptirano, tako da će novorođene bebe za vreme svog boravka u Bolnici na odeljenju ginekologije i akušerstva imati daleko bolju i lepšu zdravstvenu uslugu. Pored neonatologije, uskoro će i hirurški ogranak dobiti nove instrumente za koje je sredstva izdvojio osnivač Bolnice - Pokrajinski sekreterijat za zdravstvo, a vrednost opreme je osam miliona dinara. Bolnica je u sadašnjem obliku useljena 1971. godine, kada je izgrađena sredstvima samodoprinosa građana Subotice.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 10745

Povezane vesti

Povezane teme

subotička bolnica

Goran Bićanin

opšta bolnica

zdravstveni pregledi

zakazivanje pregleda

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.