Komentara: 40
Pregleda: 8374

Maglai: Svaka manifestacija koja ima komercijalni sadržaj mora da plati propisanu taksu

03.10.2014. u 11:15h
Izvor: Subotica.com
Svaka manifestacija koja ima komercijalni sadržaj, a održava se na javnom prostoru grada podložna je plaćanju komunalne takse, izjavio je gradonačelnik Jene Maglai u odgovoru na saopštenje organizatora Sajma knjiga "Ex libiris" koji je u javnost plasirao informaciju da je ova manifestacija zabranjena.
Maglai: Svaka manifestacija koja ima komercijalni sadržaj mora da plati propisanu taksu

Preduzeće "Telos JTS" koje se bavi organizovanjem sastanaka i sajmova saopštilo je juče da je Gradonačelnik Subotice Jene Maglai zabranio održavanje tradicionalnog Sajma knjiga "Ex libris", navodeći da je Grad tražio organizatoru sajma da uplati komunalnu taksu u iznosu od 377.000 dinara, što kako smatraju je ravno zabrani održavanja, naglašavajući da je takva odluka u suprotnosti sa Odlukom o komunalnim taksama kao i sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave.

Ovim povodom kontaktirali smo Gradonačelnika koji je istakao da je sve urađeno po propisu i u skladu sa Zakonom, te da svako ko želi da koristi javni prostor u komercijalne svrhe mora da plati propisanu naknadu, te da se od toga izuzimaju samo manifestacije koje (su)organizuje grad, odnosno sadržaj koji je od šireg značaja za građane Subotice, kao što su Winterfest, Interetno i slično.

Maglai: Svaka manifestacija koja ima komercijalni sadržaj mora da plati propisanu taksu

- "Ne može neko da koristi prostor ispred Gradske kuće, a da ne plati komunalnu taksu. Imamo odluke i pravilnike koji regulišu tu oblast i jedini izuzetak kada se ne plaća taksa je kada je lokalna samouprava organizator ili suorganizator, odnosno kada je manifestacija kulturnog ili humanitarnog značaja." - izjavio je Maglai.

Ističući da ova pravila važe jednako za sve Maglai je izjavio da je naplaćena komunalna taksa i za sajam cveća, kao i nedavno "medarima", ali da će tako biti nadalje prema svima koji se bave komercijalnom delatnošću.

- "Svako ko želi da se bavi komercijalnom delatnošću, a prodaja knjiga u okviru ovog sajma to svakako jeste, moraće da plati propisanu naknadu. Lokalna samouprava ima diskreciono pravo da napravi izuzetke, ali to pravo je ranije bilo zloupotrebljavano." - dodao je Maglai.

Gradonačelnik je izjavio i da je imao peticiju pokrenutu od strane subotičkih preduzetnika koji drže knjižare na teriotoriji grada i koji su se žalili na nelojalnu konkurenciju, u smislu da oni koji prodaju na ovom sajmu izuzeti su od plaćanja poreza i drugih naknada, što nije slučaj za knjižare.

- "Smatram da nije u redu prema ovim ljudima koji plaćaju poreze i druge obaveze prema državi stavimo u ravnopravan položaj sa ljudima koji će doći i praktično besplatno koristiti javni prostor za komercijalne potrebe." - zaključio je Maglai

Maglai: Svaka manifestacija koja ima komercijalni sadržaj mora da plati propisanu taksu

Na pitanje da prokomentariše to što je ovaj sajam proteklih godina davao određeni broj knjiga Gradskoj biblioteci i drugim ustanovama Maglai je izjavio da će od te komunalne takse Grad kupiti knjige, naglašavajući i do deset puta veću količinu od onih koje su donirane.

- "Ne vidimo kao lokalna samouprava potrebu da se pojavimo kao suorganizator na ovakvih manifestacija, imamo svoje knjižare, građani mogu da biraju i da kupe knjige koje žele." - ističe Maglai

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 40
Pregleda: 8374

Povezane vesti

Povezane teme

jene maglai

sajam knjiga

sajam knjiga ex libris

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.