Komentara: 19
Pregleda: 5886

Saopštenje organizatora Sajma knjiga "Ex libris" povodom stavova gradonačelnika Subotice

04.10.2014. u 04:00h
Izvor: Subotica.com
Reagujući na tekst objavljen na našem sajtu pod naslovom "Maglai: Svaka manifestacija koja ima komercijalni sadržaj mora da plati propisanu taksu", našoj redakciji se saopštenjem obratio organizator Sajma knjiga "Ex libris", a koje u neizmenjenoj formi prenosimo u nastavku.
Saopštenje organizatora Sajma knjiga "Ex libris" povodom stavova gradonačelnika Subotice

Zakon o finansiranju lokalne samouprave (Sl. glasnik RS, br.47/2011), član 15.

"Lokalne komunalne takse mogu se uvoditi za: 9) korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, OSIM RADI PRODAJE ŠTAMPE, KNJIGA I DRUGIH PUBLIKACIJA, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti".

Izmena i dopuna odluke o lokalnim komunalnim taksama (Sl. list grada Subotice 24/14), član 2.

"Tarifni broj 4 menja se i glasi: za korišćenje prostora na javnim površinama odnosno ispred poslovnih prostorija U POSLOVNE SVRHE, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti plaća se taksa i to...".

Ne mora se biti pravnik da bi se ovo razumelo. Ipak, predložemo da gradonačelnik ovo pročita nekoliko puta. Iz navedenih tačaka republičkog zakona i gradske odluke se vidi da nije nužno da Grad bude organizator ili suorganizator priredbe da bi se manifestacija oslobodila plaćanja takse.

Odluka o komunalnom redu je takva da Grad mora biti suorganizator manifestacije ili manifestacije neće biti, Sajam knjiga je stavljen pred degradiranje vlastitog rada u proteklih 14 godina, budući da je gradonačelnik izjavio da Grad nije zainteresovan za ovu manifestaciju. Dakle, Sajma knjiga neće biti.

Neka se subotički knjižari ne ljute, ali dok gradonačelnik ne pokaže peticiju koju su mu vlasnici knjižara poslali, o tome nećemo govoriti niti ćemo govoriti o besmislenoj priči o tzv. nelojalnoj konkurenciji.

Kada je reč o donacijama organizatora treba reći da smo i pismeno tražili sastanak sa gradonačelnikom radi dogovora o tome kojim kulturnim i humanitarnim organizacijama da doniramo knjige. Naš zahtev je odbijen. Pokušavali smo da dođemo do gradonačelnika i ranije, ali 14 godina Sajma knjiga izgleda nije vredno njegovih pet minuta. Sajam je do sada Gradskoj biblioteci donirao preko 1000 naslova. Razumemo da je ovom gradu i to malo kad se pogleda kolika se sredstva iz budžeta grada izdvajaju za ostale kulturne manifestacije.

// kraj saopštenja

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 5886

Povezane vesti

Povezane teme

gradonačelnik Subotice

sajam knjiga

sajam knjiga ex libris

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.