Komentara: 6
Pregleda: 2165

Psi lutalice na Makovoj sedmici (Majšanski put)

Ostalo / Hvatanje pasa i mačaka lutalica
04. februar 2021.
Postavi zviždaljku!

ZVIŽDALJKA ZATVORENA!

17.02.2021. - Zviždaljka #10577 je zatvorena uz sledeći komentar:

JKP „ Čistoća i zelenilo“ Subotica, odnosno RJ „ Zoohigijena“ je u periodu od januara 2020. do januara 2021. godine sa teritorije MZ „Makova sedmica“ (Majšanski put i okolne ulice) intervenisala 48 puta, unela je 13 pasa sa javnih površina i vlasnicima vratila 3 psa.

Svi vlasnici pasa su u zakonskoj obavezi da svoje pse čipuju tj. trajno obeleže i da jednom godišnje vakcinišu pse. Obaveze vlasnika su da vode računa da psi ne izlaze iz dvorišta bez njihovog nadzora, da moraju biti na povocu i da vlasnik mora voditi računa o bezbednosti građana.

Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka kao privremenu meru uvodi program CNR (UHVATI – STERILIŠI - PUSTI) koji je preporučila svetska organizacija (OIE). Ovaj program kontrole brojnosti populacije uličnih životinja se zasniva na humanim metodama, pre svega na sterilizaciji.

Psi koji su u ovom programu CNR su čipovani, vakcinisani i sterilisani. Urađena je procena njihovog karaktera i oni se vraćaju na lokacije koje su bezbedne i za pse i za građane. Psi su vidno obeleženi narandžastim, crvenim i zelenim markicama sa brojem koje se nalaze na uhu psa.

Dobrobit ovoga programa ogleda se u humanom ograničavanju populacije napuštenih životinja na teritoriji grada, čuvanju teritorije od drugih nesterilisanih životinja, smanjenju agresivnosti pasa izazvane polnim nagonima životinja ili zaštitom potomstva kao i o očuvanjem zdravstvenog stanja same jedinke, a sve u interesu bezbednog suživota pasa i ljudi.

RJ „ Zoohigijena“ će i dalje intervenisati na gore pomenutim lokacijama i sve pse koji se nađu, a da nisu u programu CNR-a, će pokušati da uhvatiti, a sve u interesu bezbednosti građana.

Tekst zviždaljke:

Molim nadležne službe da reśe problem hvatanja pasa lutalica koji danonocno uznemiravaju stanovnike i napadaju decu i bicikliste u okolini prodavnice STOP na Majšanskom putu.

Psi su opasni po okolinu, nemaju ogrlice a sumnjam da su i čipovani.Ovo prevazilazi svaku meru, generalno se radi o dva psa crni i smedji koji lutaju ulicom Majšanski put već godinu dana.

Noću laju ne prestaju a preko dana napadaju bicikliste, prolaznike, decu...Još jednom apelujem na pomoć nadležnih službi šinteraja da reše problem!

Foto: Ilustracija

Psi lutalice na Makovoj sedmici (Majšanski put)
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.