Komentara: 11
Pregleda: 7878
Foto

"Zvuci srca" kucaju i u Subotici

16.01.2023. u 16:59h
Izvor: Subotica.com
"Zvuci srca" kucaju i u Subotici

Naš grad je drugi grad u Srbiji koji je dobio jedinstven prostor za osobe sa invaliditetom u kome oni mogu da rade, da se osećaju korisnim i da pripadaju svojoj sredini. Osnivanje kluba „Zvuci srca“ (Vladimira Nazora 5) podržalo je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, a danas ga je svečano otvorio resorni ministar Nikola Selaković.

- Ovog klub ne bi bilo da nije bilo entuzijazma članova Udruženja „Autizam“, a onda udruženim sredstvima ministarstva, lokalne samouprave, koja je obezbedila i reprezentativan prostor u centru grada, i ljudi dobre volje koji su pomogli , te sa ukupno 7.5 mliona dinara, koliko je uloženo, sada imamo mesto gde će deset osoba sa invaliditetom naći svoje mesto u zajednici – istakao je ministar Selaković. – Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja nastvalja da u svom delovanju prepoznaje sektor za brigu o osobama sa invaliditetom kao izuzetno važan. U Subotici deluje 12 udruženja, koje smo prošle godine podržali sa 15 miliona dinara. Drago mi je da je Subotica pet odsto svog budžeta namenila socijalnoj zaštiti.

"Zvuci srca" kucaju i u Subotici

Uoči otvaranja kluba, u Gradskoj kući održan je sastanak sa predstavnicima ustanova socijalne zaštite, NSZ i drugima koji su povezani sa ovim sektorom, na temu izazova koji ih očekuju u godini pred nama.

- Budžet Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja je ove godine ozbiljno povećan, iznosi više od 174 milijarde dinara, i svi delovi resora su adekvatno obezbeđeni za rad u ovoj godini. Za nas je izuzetno važan nastavak rekonstrukcije Gerontološkog centra „Dudova šuma“, u koji je do sada uloženo oko milijardu i 70 miliona dinara, za koji je ove godine predviđeno da se uloži oko 850 miliona dinara. Imali smo problema sa dinamikom radova i nadam se da ćemo to uspeti da ispravimo – dodaje Selaković. – U obnovu „Kolevke“, gde je udvostručen prostor ali i znatno poboljšan kvalitet usluge, uloženo je više od 830 miliona dinara, što takođe Suboticu izdvaja u odnosu na ostale gradove. Posebno smo razgovarali o zapošljavanju, a u Subotici je prošle godine nezaposlenost smanjena za 11 odsto u odnosu na 2021., ali nas brine deficitarnost pojedinih zanimanja, poput IT stručnjaka, medicinara, građevinaca... Posebno nam je važna kampanja zapošljavanja osoba sa invaliditetom, a u dva subotička preduzeća, „DES“ i „Železničar“, smo prošle godine uložili 40 miliona dinara. Cilj nam je da i druga preduzeća ohrabrimo da zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

"Zvuci srca" kucaju i u Subotici

Grad Subotica je opredelio 433 miliona dinara za oblast socijalne zaštite i mere socijalne politike, što je za 13 odsto više nego prošle godine.

- Pokazali smo da je to dobar primer, ne samo po pitanju uvećanja sredstava, nego je proširen i tip usluga. Subotica ima dobru saradnju sa Gradskim udurženjem „Autizam“, koji ima 40 članova i ostvaruje zapažene rezultate, te smo njihov rad podržali kroz dva projekta, jedan je „Zvuci srca“ sa 350 hiljada dinara – podseća gradonačelnik Stevan Bakić. - Usluge ličnog pratioca i personalnog asistenta podržavamo sa 90 miliona dinara, a novu uslugu, stanovanje uz podršku u Domu „Kolevka“ sa 16.7 miliona dinara. Kroz saradnju sa institucijama i vaninstitucijalno pokazali smo da smo grad velikog srca.

"Zvuci srca" kucaju i u Subotici

U Klub za osobe sa invaliditetom i njihove prijatelje „Zvuci srca“ Subotica za sada će biti uključeno osam do deset osoba sa invalditetom, koji će raditi četiri sata, služiti kafe i raditi ono što mogu.

- Ovo je prostor gde su osobe sa invaliditetom koje nemaju mesta na tržištu rada u pogledu zaposlenja našli osmeh i mesto gde mogu da rade. Jedinstveni prostor, drugi grad u Srbiji, zahvaljujem se svima koji su pomogli posle dve godine uređenja i adaptacije prostora. Subotica treba da bude ponosna što ima prostor koji osobama sa invaliditetom pruža mogućnost za dostojanstven život i priliku da rade – poručila je Suzana Skenderović, predsednica Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

Izvor: Subotica.com

Ministar Selaković u poseti Subotici, lokalnim udruženjima i ustanovama socijalne zaštite

Ministar Selaković u poseti Subotici, lokalnim udruženjima i ustanovama socijalne zaštite Ministar Selaković u poseti Subotici, lokalnim udruženjima i ustanovama socijalne zaštite Ministar Selaković u poseti Subotici, lokalnim udruženjima i ustanovama socijalne zaštite Ministar Selaković u poseti Subotici, lokalnim udruženjima i ustanovama socijalne zaštite Ministar Selaković u poseti Subotici, lokalnim udruženjima i ustanovama socijalne zaštite Ministar Selaković u poseti Subotici, lokalnim udruženjima i ustanovama socijalne zaštite Ministar Selaković u poseti Subotici, lokalnim udruženjima i ustanovama socijalne zaštite Ministar Selaković u poseti Subotici, lokalnim udruženjima i ustanovama socijalne zaštite
Pogledaj ostale fotografije

Obilazak inkluzivnog centra "Zvuci srca"

Obilazak inkluzivnog centra "Zvuci srca" Obilazak inkluzivnog centra "Zvuci srca" Obilazak inkluzivnog centra "Zvuci srca" Obilazak inkluzivnog centra "Zvuci srca" Obilazak inkluzivnog centra "Zvuci srca" Obilazak inkluzivnog centra "Zvuci srca" Obilazak inkluzivnog centra "Zvuci srca" Obilazak inkluzivnog centra "Zvuci srca"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 3 meseca
Komentara: 11
Pregleda: 7878

Povezana vest

Povezane teme

autizam

stevan bakić

nikola selaković

centar za autizam

suzana skenderović

klub zvuci srca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.