• Pregleda: 4320

"Zlatni toranj" za film "Toni Erdman"

Odlukom žirija, „Zlatni toranj“ za najbolji film 23. Festivala evropskog filma na Paliću dodeljen je nemački film „Toni Erdman“, rediteljke Maren Ade. „Palićki toranj” za najbolju režiju pripao je rumunskom reditelju Kristijanu Munđijuu za film „Matura“.
"Zlatni toranj" za film "Toni Erdman"

Po mišljenju žirija u kome su bili rediteljka Ješim Ustaoglu (Turska), producent Rina Sildos (Estonija), glumica Aiste Diržiute (Litvanija), rediteljka Mihaela Kezele (Nemačka) i reditelj Stefan Arsenijević (Srbija), “Toni Erdman“ kroz humor i svežu autentičnost, priča priču o ocu i ćerki u savremenom otuđenom svetu, dok Munđi u filmu „Matura“ pokazuje veliki talenat u stvaranju perfektnog portreta dezintegrisanog i nefunkcionalnog društva kroz nepogrešivo ubedljivu glumu.

Scena iz fima “Toni Erdman“

Dodeljena su i dva specijalna priznanja - srpskom filmu „Dnevnik mašinovođe“ Miloša Radovića i poljsko-švedskom ostvarenju „Ljubav je gorka“ u režiji Tomaša Vasilevskog.

„Dnevnik mašinovođe“, sa sjajnim Lazom Ristovskim u glavnoj ulozi je, po oceni žirija, iznenađujuća crna komedija sa urnebesnim glumačkim ansamblom i jedinstvenom vizuelnom intencijom koja publiku ne ostavlja ravnodušnom, dok Vasilevski u filmu “Ljubav je gorka” koristeći fragmente iz života četiri žene, sa jakim i upečatljivim vizuelnim stilom, gradi snažnu priču o usamljenosti i čežnji.
Najbolji film u selekciji „Paralele i sudari“, prema odluci žirija kritike, je mađarsko ostvarenje „Staza od ljiljana“ Benedeka Fligaufa, a Specijalno priznanje je dodeljeno slovačkom filmu „Eva nova“ u režiji Marka Škopa.

Žiri novoustanovljenog programa „Oči u oči“, koji su čine mladi filmofili Lara Majkić, Sara Simović, Pavle Menalo, Saša Papić i Viktor Pasterko, među pet dugometražnih filmova namenjenih mladoj publici, odabrao je bugarsko-grčki „Lekcija“ u režiji Kristine Grozeve i Patra Valčanova.

Nagrade će laureatima biti uručene večeras na Letnjoj pozornici. Posle svečanosti, biće prikazan francusko-belgijski film „Sveta ljubav“, u režiji Benoa Delepina i Gustava Karverna, za Žerarom Depardjeom u naslovnoj roli, čime će biti spuštena zavesa ovogodišnje palićke filmske smotre.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
sloba958 Odgovori
Divno
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.