Komentara: 0
Pregleda: 2284

"Zla žena" i "Gustav je kriv za sve" na "Danima komedije" u Jagodini

01.02.2020. u 14:00h
Izvor: Subotica.com
Predstave Drame na srpskom jeziku "Zla žena" i "Gustav je kriv za sve" pozorišta Kostolanji Deže, uvršteni su u takmičarski program 49. festivala "Dani komedije" koji će biti održan od 20. do 27. marta u Jagodini.
"Zla žena" i "Gustav je kriv za sve" na "Danima komedije" u Jagodini

Dve predstave subotičkih pozorišnih scena našle se se u takmičarskom programu ovogodišnjeg festivala "Dani komedije" koji će sledeće godine obeležiti pola veka postojanja. U konkurenciji 40 predstava koje su konkurisale za ulazak u program, među osam odabranih su "Zla žena" i "Gustav je kriv za sve".

Predstavu "Zla žena" režirala je Iva Milošević, po tekstu Jovana Sterije Popovića, a u produkciji subotičkog Narodnog pozorišta. Bidermajerski stilizovana, na tragu "mijačevskih" čitanja Sterije, ova "Zla žena" progovara o sudbini žene koja se suprotstavlja bračnim konvencijama.

Predstava "Gustav je kriv za sve" pozorišta "Kostolanji Deže", čiju režiju potpisuje Kokan Mladenović, inspirisana je poznatim mađarskim animiranim filmom, predstava o malom čoveku koji se isključivo bavi sopstvenim svetom, prilagođava se nevoljama pristajući na poniženja, uvek spreman za bekstvo umesto za bitku.

Među osam pozorišnih komada na popularnom jagodinskom festivalu komedije našli su se i Nušićeva "Jovanča na putu oko sveta", zatim "Vlast i njena opozicija" koju režira Egon Savin, "Crna kutija" u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta, koprodukcija somborskog i novosadskog narodnog pozorišta "Tartif", predstava "Art" beogradskog "Ateljea 212", kao i "Korešpodencija" po tekstu Borislava Pekića, a u izvođenju Zvezdara teatra.

BRADIĆ: U "GODINAMA OPASNOG ŽIVLJENJA" KOMEDIJA JE OPASAN POSAO

Po rečima Nebojše Bradića, selektora festivala, kriterijumi izbora predstava podrazumevali su kritički angažman, profesionalizam i celovitost izraza. Ovaj izbor karakterišu rediteljska čitanja klasičnog i savremenog teksta, veliki broj glumačkih kreacija i produkcijska zaokruženost. 

- Komedije koje sam izdvojio za ovogodišnji festival možda neće publiku nasmejati u očekivanoj meri. Pokazaće se, međutim, da se u najboljim komedijskim predstavama i te kako mogu otkriti ljudske sudbine i tamne strane ovog sveta, kao što je to moguće i u predstavama tragedija. Tako postaje jasno da "tragično" i komedija mogu sasvim lepo da se sjedine u delu koje predstavlja "naš svet" - obrazložio je Bradić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2284
Povezane teme

Narodno pozorište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.