Komentara: 16
Pregleda: 2910

Život kroz objektiv migranata

05.03.2019. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Kako migranti vide život u Subotici, gradu koji je njihovo privremeno boravište dok čekaju da nastave put ka zemljama Zapadne Evrope, može se videti na jedinstvenoj izložbi fotografija u Savremenoj galeriji, čiji autori su upravo ovi ljudi.
Život kroz objektiv migranata

Na putu od Avganistana do Švajcarske, u Prihvatnom centru u Subotici zadesila se porodica malog Abeda Tadjika, desetogodišnjeg dečaka koji je na fotografiji, u crno-beloj tehnici, ovekovečio trenutak zabrinutosti svoje majke.

- Veoma sam ponosan i srećan što je moja fotografija izložena. Slikao sam svoju mamu, jer sam to želeo i mislio da bi bilo lepo da je slikam. Zadovoljan sam životom u Srbiji i ljudima oko nas - rekao je srčano mali Abed.

Da nastavi put zemalja Zapadne Evrope, sa porodicom čeka i Masa Tadžiki, dvanaestogodišnja devojčica iz Avganistana, koja u Subotici boravi već mesec i po dana. Za to vreme, pohađala je i školu, te je uz pomoć nastavnika i vršnjaka uspela da nauči srpski jezik.

- Ovde sam sa roditeljima, bratom i sestrom, a želimo da odemo bilo gde, gde ćemo moći normalno da živimo - kazala je Masa na srpskom. - Volim da fotografišem i dok smo putovali do Srbije, fotografisala sam svet oko sebe i svoju porodicu, a na ovoj radionici, nastala je moja slika koja prikazuje voće u rukama deteta i mislim da je veoma lepa.

Njihove, kao i fotografije još oko 20 migranata, nastale su tokom dvomesečne radionice, koju je organizovala Međunarodna organizacija za migracije, uz podršku Evropske unije. Prema rečima Adrijane Uršal, umetničke fotografkinje koja je vodila radionicu, polaznici su se najpre upoznali s osnovama profesionalne fotografije, vrstama, temama i tehničkim preduslovima za stvaranje fotografije visokog kvaliteta.

- Kada smo pokrenuli radionicu, imali smo tačan i konkretan plan kako bi ona trebalo da izgleda, ali nismo bili sigurni koliko ćemo uspeti da dopremo do samih polaznika i hoće li biti zainteresovanih. Krenuli smo od samih osnova, čekali da vidimo kako će reagovati i dogodio se neverovatan spoj energije i želje za radom, učenjem i razmenom ideja. Iako smo bili ograničeni kretanjem, to nije uticalo na njihovu slobodu i kreativnost. Naprotiv, nastala je veoma lična i emotivna serija fotografija, koje su odraz svakodnevice života migranata u Prihvatnom centru u Subotici, vredne deljenja - objasnila je Uršal.

Kao rezultat ove radionice, nastalo je 40 izuzetnih radova visokog kvaliteta, prožetih motivima mrtve prirode, pejzaža, portreta, koji su objedinjeni u jedinstveni opus pod nazivom "Život kroz objektiv migranata u Srbiji", koji je sinoć predstavljen subotičkoj publici u Savremenoj galeriji.

- Ovo je bio način da se migrantska populacija poveže sa lokalnim stanovništvom, kao i da migranti predstave svoje viđenje Srbije, trenutka i života u kojem su sada i ovde - poručila je Radmila Borozan, službenica za komunikazije pri Međunarodnoj organizaciji za migracije.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu 2 meseca
Komentara: 16
Pregleda: 2910
Povezane teme
migranti migranti u subotici izložba fotografija prihvatni centar savremena galerija subotica
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.