• Pregleda: 4371

Zimski festival tradicija za vikend na Paliću

U sklopu Zimskog festivala tradicija, koji će biti održan za vikend na Paliću kod Male gostione, biće organizovana izložba lokalnih proizvoda i međunarodno takmičenje u pečenju čvaraka.
Zimski festival tradicija za vikend na Paliću

Organizatori  Zimskog festivala tradicija su  Udruženje "Ludašpusta" i mesara "Noge", a  posetioci  će tokom dva festivalska dana, imati priliku da uživaju u ponudi izlagača čiji je broj iz godine u godinu sve veći.

U sklopu izložbe lokalnih proizvoda, za koju je učešće prijavilo preko 50 izlagača, biće predstavljeni, između ostalog, novi proizvodi brenda "Juliška" kao i brojne rukotvorine putem kojih će se promovisati stari zanati.  Projekat saradnje Mađarske i Srbije u okviru IPA projekta, u izgradnji brenda uz osiguranje  kvaliteta za promociju lokalnih agroproizvoda i poljoprivrednika u prekograničnom regionu, sufinansira Evropska unija, uz podršku lokalne samouprave.

Sve aktivnosti u sklopu Zimskog festivala doprinose očuvanju tradicije i turističe promocije Palića, a interesovanje građana i broj učesnika se povećava svake godine, istakla je zamenica gradonačelnika Timea Horvat.

Učešće na takmičenju  u pečenju 1.000 kilograma čvaraka za sada je  potvrdilo 20 ekipa, a prijave su otvorene još danas i mogu se izvršiti putem broja telefona 069/75-40-43. Kotizacija iznosi 2.000 dinara.

Oba dana Zimskog festivala tradicija, program će trajati od 9 do 17 časova.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

5
Pajo Odgovori
Ajde ako vec zelite tu manifestaciju dovesti na neki nivi a ne samo skup SVMa!Onda za kotizaciju dajte nurmalnu slaninu a ne nesto od cega samo mast dobijem! Dok neki dobiju klasnu slaninu a drugi neki odpad dotne je ovo kesa!A takmicenje nerealno! Plus kao i svake godine svaki mesni odbor SVMa dobije od stranke besplatno ucesce!A na zalost nikad nema dovoljne kolicine cvaraka za kupovinu jer nije tu cilj dovuci vise posetilaca i gostiju osim neke svoje promocije!Ucestvovao sam 3 puta i znam sta se desava!
Buki Bunjo Odgovori
Pravda za Paju!
avet Odgovori
"Učešće na takmičenju u pečenju 1.000 kilograma čvaraka za sada je potvrdilo 20 ekipa,"

Količina od 1000 kg ispečenih čvaraka zvuči prilično impozantno.
Ja ipak pretpostavljam da se ovde radi o 1000 kg SLANINE za čvarke.
Čvarci se peku, odnosno tope od te slanine, na kraju daleko više bude masti, a čvaraka bude puno manje.
Od 1000 kg slanine, na kraju možda bude samo 20% čvaraka, a možda ni toliko, ne znam tačno.
A količina i kvalitet čvaraka zavisi i od toga koliko rakije popije onaj što peče čvarke, pa zaboravi na jačinu vatre, (naravno, ovo je samo šala, ali je ponekad istinita).
Veća količina je istopljena mast, pa nije ni čudo da se ta manja količina gotovih čvaraka brzo razgrabi.
Ako se pretpostavi 20%, to je oko 200 kg čvaraka, ljudi kupe po kilu-dve i to je samo za sto i nešto kupaca.
Čvarci su postali extra specijalitet, em su fini ako su dobro ispečeni, em znate šta jedete, tu sigurno nema 100 vrsta aditiva kao u salamama, paštetama i ostalim industrijskim "đakonijama".
Ivan Odgovori
Shake godine se dobije se ledjna slanina iu kesi Sam uzimas nema razlike mesni odbori svma isto placaju I ja Sam ucesnik godinama
Aron Petrović Odgovori
Da da bili, videli, pazarili i razočarali se. Organizator tj mesara noge, jedini prodavac mesnih prerađevina danas tj nedelju za neku veću cenu nego u svojim maloprodajnim objektima prodali tone raznih proizvoda, a najzanimljivije bez fiskalnih računa
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.