Komentara: 0
Pregleda: 4466

Zima: Februar obara rekorde

17.02.2012. u 14:38h
Izvor: SuMedija
Zima: Februar obara rekorde

U proteklih 14 dana u Subotici je palo 38 centimetara snega, ali se beli pokrivač iz dana u dan smanjuje — „krivca” za sada ipak ne treba tražiti u otopljavanju, nego u dužim sunčanim periodima i slabijem kvalitetu snega.

Najniža temperatura u gradu izmerena je devetog dana februara, kada se živa spustila na 19. podeok ispod nule, dok je na periferiji minus bio daleko veći. Ipak, sveukupno gledano, ova zima se ne razlikuje mnogo od prethodnih:

- U poređenju sa ranijim godinama, imali smo blagi decembar i januar sa prosečnim temperaturama preko 3 stepena. Ipak, ovaj februar jedan je od najhladnijih u poslednjih nekoliko decenija. (Ne)prilike koje su nas zadesile u prvoj polovini meseca najviše podsećaju na februar 1956. godine kada je prosečna temperatura bila minus 9 stepeni - kaže za „Subotičke novine” Geza Kovač, saradnik Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Što se tiče narednog perioda, već za vikend meteorolozi prognoziraju porast temperature, tokom dana oko nule, dok se u ranim jutarnjim satima i dalje može očekivati mraz i 10 stepeni ispod nultog podeoka. Sledeće sedmice očekuju se padavine, ali će za razliku od prethodnih dana, biti više kiše nego snega, a dnevna temperatura zaustaviće se na 4. stepenu u plusu.

- Najhladniji talas je ove zime sigurno za nama, ali se nikad ne zna hoće li Baba-Marta pokazati zube. Do sredine idućeg meseca proleće zasigurno neće poraniti, pa i u tom periodu ne treba da nas iznenade nove snežne padavine sa povremenim zahlađenjem - rekao je Kovač, napominjući da će kraj februara proteći u granici normale sa temperaturama oko tri stepena iznad nule.

U nastavku: Subotica - "iznenadni" sneg u centru grada - FAST FORWARD

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 4466
Povezane teme

čišćenje snega

sneg u Subotici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.