Komentara: 0
Pregleda: 2542
Foto

Zgradu Učiteljskog fakulteta krase radovi najpoznatijeg vitražiste 19. veka

17.05.2022. u 13:17h
Izvor: Subotica.com
Radovi prvog budimpeštanskog vitražiste Eduarda Kracmana krase zgradu Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku u Subotici, kao i brojne znamenite građevine i crkve širom Vojvodine.
Zgradu Učiteljskog fakulteta krase radovi najpoznatijeg vitražiste 19. veka

Dva neorenesansna vitraža Eudarda Kracmana, koja se nalaze u zgradi Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku, u dobrom su stanju, jer su pre deceniju i po restaurirani, rečeno je na predavanju "Nasleđe budimpeštanskog vitražiste Eduarda Kracmana u Vojvodini", koje je upriličeno u okviru manifestacije "Muzeji za 10". 

- Ovi vitraži su bili u izuzetno lošem stanju, tako da se razmišljalo u pravcu izrade novih vitraža. Na svu sreću, njegovo nasleđe u ovoj zgradi je ipak sačuvano, jer je 2007. i 2008. godine urađena restauracija ovih radova - objašnjava dr Žužana Korhec Pap, restauratorka u Gradskom muzeju.

Zgradu Učiteljskog fakulteta krase radovi najpoznatijeg vitražiste 19. vekaOsim u Subotici, kulturno nasleđe najpoznatijeg vitražiste druge polovine 19. veka prisutno je u celoj Vojvodini. Njegovi radovi krase zrenjaninsku Gradsku kuću, kao i brojne crkve, a pre 10 godina Boris Mašić pronašao je tri Kracmanova vitraža koja su se nekada nalazila u crkvi u Kljajićevu.

- Ovi vitraži stari su više od sto godina, a nakon njihovog pronalaska na jednom tavanu ušli su u zbirku Subotičke biskupije. Uspeli smo da restauriramo dva od tri vitraža, a i treći vitraž će biti restauriran. Zgradu Učiteljskog fakulteta krase radovi najpoznatijeg vitražiste 19. vekaZgradu Učiteljskog fakulteta krase radovi najpoznatijeg vitražiste 19. vekaIz Gradskog muzeja objašnjavaju da je Kracman sve vreme radio u stilovima istoricizma, pod uticajem nemačkog ekleticizma.

- Njegovi vitraži su izuzetno bogati, izrađeni sa lepim, jarkim bojama. Kracman je stvorio radionicu za obuku budućih vitražista, a iz ove škole je, za dvadeset godina, proisteklo čak deset radionica za izradu vitraža.

Zgradu Učiteljskog fakulteta krase radovi najpoznatijeg vitražiste 19. vekaNadaleko su poznati Kracmanovi vitraži postavljeni u crkvama u Beču, Bratislavi, Budimpešti, Klužu i Oradei.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2542
Povezane teme

gradski muzej

Gradski muzej Subotica

predavanje

žužana pap korhec

muzeji za 10

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.