Komentara: 6
Pregleda: 5288

Žetva pšenice pri kraju, poljoprivrednici nezadovoljni

07.07.2017. u 13:29h > 20:57
Izvor: Subotica.com
Žetva pšenice bi trebalo da bude završena sutra. Poljoprivrednici nisu zadovoljni prinosom, koji iako nešto viši od višegodišnjeg proseka, je za do 20 odsto niži u odnosu na poslednje dve godine.
Žetva pšenice pri kraju, poljoprivrednici nezadovoljni

Od preko 18 hiljada hektara pod ovom kulturom, za žetvu je ostalo još svega nekoliko stotina hektara. Za slabiji prinos u odnosu na ranije godine, pored nepovoljnih vremenskih prilika, zaslužna je i nešto kasnija setva, kažu u Poljoprivrednoj stručnoj službi.

- Setva je kasnila zbog kašnjenja ubiranja kukuruza prošle godine, pa je 70 odsto parcela zasejano ili van optimalnog roka ili pri kraju optimalnog roka. Imali smo zimu bez padavina, zimske padavine su bile 50 odsto od višegodišnjeg proseka. Dobro je što nije bilo biljnih bolesti koje bi uticale na smanjivanje prinosa. Početkom maja bila je obilnija kiša što je odgovaralo pšenici, a nakon toga smo imali samo osvežavajuće padavina. Na prevremeno sazrevanje ozime pšenice uticao je toplotni udar početkom juna sa temperaturama do 35. Takva situacija je posebno bila na onim parcelama gde nisu ispoštovane preporuke - kaže Damir Varga, direktor Poljoprivredne stručne službe Subotica.

Vremenske prilike krive su i za kvalitet zrna. Pšenica koja je skinuta pre 25. juna ima solidan kvalitet, dok je nakon toga kvalitet nešto lošiji.

- Proteini su nešto veći nego ranijih godina. Međutim, padavine oko 30 litara na početku žetve i toplotni udar uticali su na smanjivanje hektolitarske mase - kaže Varga.

Prema rečima savetodavca Poljoprivredne stručne službe, Nevena Orčića, cena varira, ali pošto su ove godine prinosi niži i do 20 odsto, može se reći da je dosta niska.

- U zavisnosti od kvaliteta pšenice cena otkupa iznosi od 16,10 pa do 18,10 dinara po kg za najkvalitetniju. Mada malo ima tako kvalitetne pšenice. Kako su mali prinosi, proizvođači sa prinosima od pet do pet i po tona jedva će pokriti troškove proizvodnje. Oni koji imaju manje prinose od pet tona, sigurno neće moći da pokriju troškove - kaže Neven Orčić iz Poljoprivredne stručne službe.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 5288
Povezane teme

žetva

poljoprivrednici

poljoprivreda

setva

poljoprivredni radovi

poljoprivredna stručna služba

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.