• Pregleda: 4703

Žetva pšenice pri kraju, poljoprivrednici nezadovoljni

Žetva pšenice bi trebalo da bude završena sutra. Poljoprivrednici nisu zadovoljni prinosom, koji iako nešto viši od višegodišnjeg proseka, je za do 20 odsto niži u odnosu na poslednje dve godine.
Žetva pšenice pri kraju, poljoprivrednici nezadovoljni

Od preko 18 hiljada hektara pod ovom kulturom, za žetvu je ostalo još svega nekoliko stotina hektara. Za slabiji prinos u odnosu na ranije godine, pored nepovoljnih vremenskih prilika, zaslužna je i nešto kasnija setva, kažu u Poljoprivrednoj stručnoj službi.

- Setva je kasnila zbog kašnjenja ubiranja kukuruza prošle godine, pa je 70 odsto parcela zasejano ili van optimalnog roka ili pri kraju optimalnog roka. Imali smo zimu bez padavina, zimske padavine su bile 50 odsto od višegodišnjeg proseka. Dobro je što nije bilo biljnih bolesti koje bi uticale na smanjivanje prinosa. Početkom maja bila je obilnija kiša što je odgovaralo pšenici, a nakon toga smo imali samo osvežavajuće padavina. Na prevremeno sazrevanje ozime pšenice uticao je toplotni udar početkom juna sa temperaturama do 35. Takva situacija je posebno bila na onim parcelama gde nisu ispoštovane preporuke - kaže Damir Varga, direktor Poljoprivredne stručne službe Subotica.

Vremenske prilike krive su i za kvalitet zrna. Pšenica koja je skinuta pre 25. juna ima solidan kvalitet, dok je nakon toga kvalitet nešto lošiji.

- Proteini su nešto veći nego ranijih godina. Međutim, padavine oko 30 litara na početku žetve i toplotni udar uticali su na smanjivanje hektolitarske mase - kaže Varga.

Prema rečima savetodavca Poljoprivredne stručne službe, Nevena Orčića, cena varira, ali pošto su ove godine prinosi niži i do 20 odsto, može se reći da je dosta niska.

- U zavisnosti od kvaliteta pšenice cena otkupa iznosi od 16,10 pa do 18,10 dinara po kg za najkvalitetniju. Mada malo ima tako kvalitetne pšenice. Kako su mali prinosi, proizvođači sa prinosima od pet do pet i po tona jedva će pokriti troškove proizvodnje. Oni koji imaju manje prinose od pet tona, sigurno neće moći da pokriju troškove - kaže Neven Orčić iz Poljoprivredne stručne službe.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
Vesko Odgovori
Uvek je tako, najmanju korist imaju proizvođaci i oni sto zive od poljoprivrede, a najvecu korist imaju prerađivaci i preprodavci, a ni drzava se bas ne trudi mnogo, da zastiti obicna gazdinstva, vec samo ove krupnije sto su pokupovali velike kombinate, odnosno njihove plodne oranice.
Zoran Odgovori
Dragi nasi poljoprivrednici,
Moj deda koji je rodjen krajem 19 veka je gledao u nebo i molio Boga da padne kisa da bi godina bila rodna.
Ulozite novac u navodnjavanje i visestruku ce vam se vratiti.
Udruzite se i nastupajte kao organizacija pa ce i cena otkupa biti veca.
Napravite akcionarska drustva i onda cete vi diktirati uslove a ne otkupljivaci.
pepi Odgovori
Gospodo kad su oni bili zadovoljni pitanje veliko ??? Uvek nesto smeta !!!
Bacvanin Odgovori
Veliki proizvodjaci mogu da opstanu,jer imaji 50 i vise ha psenice,pa im ova cena omogucuje i dobit.Sitni proizvodjaci sa povrsine pod psenicom od 2-5 ha su u gubitku,jer moraju da plate i kombajniranje.
EU
Pa bilo bi nelogicno da se zbog manjih poljoprivrednika da bi im bilo isplatljivo digne otkupna cena kukuruza,psenice...na 50 din/kg,pa koliko ce onda hleb i namirnice da kostaju.
Ti ljudi koji imaju malo zemljiste treba da se bave jos sa necim.Ko ima malo zemlje,tamo se i manje radi,a o zimi da ne pricamo.
EU Odgovori
Kakva vest!...nisu zadovoljni.Pa oni nikada nisu zadovoljni.Cudi me da jos nisu blokirali puteve.
Ako Vam nije isplatljivo....ima radnih mesta u industijskoj zoni,pa napred!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.