• Pregleda: 4209

Zemlju dati mladim poljoprivrednicima

Prilikom izrade programa izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup vodiće se u narednoj godini računa da se smanji mogućnost da određena gazdinstva zakupljuju i do 100 hektara zemlje, već da se šansa da mladima.
Zemlju dati mladim poljoprivrednicima

Prema rečima šefa Gradske službe za poljoprivredu Mirka Ostrogonca objavljen je javni oglas za licitaciju državnog poljoprivrednog zemljišta u Subotici po programu za 2012. godinu koji je, zbog izbornih radnji, usvojen tek u septembru ove godine.

"U pitanju je relativno mala površina, negde oko 1.500 hektara, a jedan deo zemljišta se nalazi u zonama zaštite gde nije tako veliki interes, zbog velikih ograničenja u pogledu korišćenja", - rekao je Ostrogonac.

 

Prema njegovim rečima, u prva tri meseca naredne godine biće izrađen novi program izdavanja zemljišta, "na osnovu svih pozitivnih i negativnih iskustava iz prethodnih godina", koji će označiti novi trogodišnji ciklus izdavanja svog državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup.

"U prethodna četiri meseca trajao je javni poziv za stočare koji su prijavili svoje farme i broj grla koje imaju da bi mogli ostvariti pravo prečeg zakupa po tom osnovu, a taj fond ne može preći polovinu ukupnog fonda zemljišta koji će biti na ponuđen na licitaciju, dok će druga polovina, odnosno ostatak, biti ponuđen stočarima", rekao je Ostrogonac.

On je precizirao da je moguće da ne bude ispunjena kvota od 50 odsto za stočare, pošto veliki broj farmi nije registrovan, odnosno nema 15 umatičenih grla, što je minimalni uslov za sticanje prava prečeg zakupa.

Izvor: Agencija "Tanjug"

povezane teme

1
Vesko Odgovori
Trebali st se prvo raspitati da li su predmetna drzavna zemlja predmet restitucije, pa tek onda licitirati i davati drugima u zakup.Mozete davati samo sto je drzavano vlasnistvo, odnosno koje ce to i za buduce biti.Slezem se da mladi imaju prednost, samo morate voditi racuna ko stoji iza tih mladih u pojedinim slucajevima, da nebi bilo zloupotreba kao dosada,posto du pojedinci licitirali u ime iza racun nekih tajkuna.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.